Också SAS inför krav på munskydd

SAS inför krav på passagerare att bära ansiktsmask, i linje med EU:s nya riktlinjer. Det är en i raden av flera åtgärder bolaget infört för att minska risken för smittspridning ombord.

Från och med den 18 maj blir det krav på att bära munskydd som täcker näsa och mun på SAS flygningar. Arkivbild.
EU-kommissionen öppnar för att resandet inom Europa steg för steg kan återupptas. Samtidigt sätts nya riktlinjer och rekommendationer för flygbolagen. Rekommendationen om att införa krav på passagerare att bära ansiktsmask är något som skandinaviska SAS kommer att följa.
– Vi har nu valt att följa den europeiska branschpraxisen att använda ansiktsmask i och med att det finns ett begränsat utrymmesområde ombord på flygplan, säger Mattias Hedrén, säkerhetsdirektör på SAS.

Flera åtgärder

Precis som hos Finnair blir det från och med nästa vecka, den 18 maj, obligatoriskt att bära munskydd på alla SAS flygningar. Bestämmelsen som riktar sig till alla från sex år och uppåt är i dagsläget tänkt att gälla till och med den sista augusti.
SAS har sedan tidigare infört en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning av virussjukdomen covid-19. Det handlar om allt från ändrade rutiner för biljettbokning till ändrade rutiner vid ombordstigning och ankomst.
– Vi har ändrat våra boardingprocedurer, vi har infört grundligare städning, vi städar oftare och vi har upphört med servering ombord för att minimera kontaktyta mellan passagerare och besättningen, säger Mattias Hedrén.

Branschorganisationens rekommendationer

Även sådant som tidningar i stolsfickor, brickor, filtar och kuddar – sådant som inte är absolut nödvändigt – har plockats bort från flygplanen.
Enligt Mattias Hedrén är det inte aktuellt att lämna stolsäten eller stolsrader tomma och på det sättet öka avstånden mellan passagerarna.
– Rekommendationerna från IATA (flygbolagens branschorganisation) är snarare att man ska bära ansiktsmask än att lämna säten tomma, säger han.
Det kommer att vara upp till varje passagerare att själv se till att ha med sig en ansiktsmask på flygresan samt att hålla koll på vad som gäller på den destinationen man reser till.
– Olika länder och olika bolag har olika direktiv. Det måste passageraren själv hålla koll på, säger Mattias Hedrén.
ANDRA LÄSER