Kanerva: "Drömmar kan bli sanna"

Då Markku Kanerva tog över som förbundskapten kändes en EM-plats som utopi. Nu är Finland klart för fotbolls-EM. Succéstoryn, "Rivelution", gav Kanerva titeln som Årets tränare medan hans manskap utsågs till Årets lag.

Markku Kanerva svarade på journalisternas frågor då han anlände till Idrottsgalan.
16.01.2020 22:05 UPPDATERAD 17.01.2020 08:13
I priskategorin Årets lag fanns två kandidater som stack fram ur den breda massan: herrlandslaget i ishockey och herrlandslaget i fotboll. I kampen mellan ett gäng underdogs som blev världsmästare och ett gäng underdogs som knep en historisk EM-plats utsåg Sportjournalistförbundet fotbollsherrarna till vinnare.
I kategorin Årets tränare fanns likaså två kandidater: de respektive landslagens chefstränare. Och också i den kategorin slog fotboll ishockey då Markku Kanerva valdes till Årets tränare för tredje gången totalt och för andra gången i rad. Kanerva vann priset i fjol och 2008 då han lotsade U21-landslaget.
– Det här känns otroligt då man ser vad de andra tränarna uppnått. Fjolåret var lagsporternas år. Det bjöd på fina stunder och fina upplevelser, säger Kanerva.
– Jag har ett fantastiskt bakgrundsteam som hjälpt mig nå det här. Jag vill tacka alla som har stött mig i det här krävande jobbet. Ärligt sagt hade jag aldrig trott att jag skulle vinna priset en tredje gång. Det lönar sig att fortsätta drömma. Drömmar kan ibland bli sanna. Det bevisade vi med det här landslaget, säger Årets tränare 2019.

Wangel: "Ett gäng kompisar"

Förbundskapten Kanervas mannar inledde sin resa mot den historiska EM-platsen genom att vinna sin grupp i Nations League. Gruppsegern hade gett en chans att kvala in till EM 2020 även om det inte gått vägen i det egentliga EM-kvalet, men Kanervas landslag ville inte vänta.

ANDRA LÄSER