Svårt för Magdalena Andersson att nå enighet om regeringen

Magdalena Andersson ber om mera tid för att försöka bilda regering. Nästa gång hon ska rapportera till talmannen Andreas Norlén är på måndag kl. 14.00 finsk tid.

På tisdagen ska Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson avlägga rapport till talmannen om hur det går med försöken att sondera för att bilda en ny regering. Arkivbild

Källor i Vänsterpartiet uppgav igår för TT att mycket då tydde på att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte hinner komma överens om en uppgörelse. Det bekräftas av Sveriges Radios Eko-redaktion.

I torsdags fick hon talmannens uppdrag. I fredags träffade hon Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Beskedet efter mötet var att partierna skulle inleda förhandlingar.

Vänsterledaren Dadgostar varnade efter det första mötet med Magdalena Andersson för långa, svåra och tunga förhandlingar.

Enligt tidtabellen borde Magdalena Andersson rapporterat om hur förhandlingarna fortskrider till talmannen Andreas Norlén i på tisdagen klockan 11 finsk tid. Eftersom knuten med Vänsterpartiet inte är löst får hon förlängd frist till den 22 november kl. 14. På fredagen ska hon ändå stämma av med talmannen.

Inte klara

V-källor har uppgett att partierna inte är nära att bli klara i tid. Socialdemokraterna har inte velat kommentera utan sagt att Andersson ska rapportera hur det går under förmiddagen.

Enligt den preliminära tidtabellen var det tänkt att en omröstning om statsministern och regeringen skulle ske på torsdagen. Med den nya tidsfristen innebär det att en eventuell omröstning kan ske tidigast onsdagen den 24 november.

Vänsterpartiet vill dels ha en sakpolitisk uppgörelse för att släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen, dels ha ett avtal om att man kommer att ha inflytande över övriga förslag regeringen lägger under mandatperioden.

Under den förra regeringen var Vänsterpartiet i kylan eftersom Centerpartiet krävde att vänstern inte skulle ha något som helst inflytande över beslutsfattandet.

Centerpartiet har redan sagt att de tänker acceptera Magdalena Andersson som statsminister. Men eftersom Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna tänker rösta mot henne, behöver hon även acceptans av Vänsterpartiet för att bli godkänd av riksdagen.

Hota budget

Dadgostar har särskilt lyft pensionerna och sjukförsäkringen som viktiga frågor för Vänsterpartiet. Båda är dock budgetfrågor, och Magdalena Andersson har framhållit att det inte är aktuellt att förhandla om den budgetproposition som ligger i riksdagen, och som finansutskottet ska justera ramarna för redan på torsdag.

Oppositionen arbetar på ett alternativ som skulle kunna hota regeringens budget. Får de ihop ett alternativ måste både Vänsterpartiet och Centerpartiet rösta för regeringens budget för att den ska gå igenom.

Uppdaterad 10.31 med den nya tidtabellen.

ANDRA LÄSER