Busskrascher i Hong Kong och Indonesien krävt tiotals liv

Minst 27 personer har omkommit sedan en buss med inrikesturister kraschat på den indonesiska ön Java, enligt indonesisk polis. I Hong Kong kraschade en dubbeldäckarbuss och minst 18 personer omkom och ett 50-tal skadades.

Räddningspersonal på platsen för bussolyckan i Hong Kong.
10.02.2018 18:50 UPPDATERAD 10.02.2018 19:04
Olyckan i Indonesien inträffade när bussen, med omkring 40 passagerare ombord, som höll hög fart nedför en backe körde på en motorcykel. Bussen slog runt flera varv. Minst 27 personer omkom.
Polisen utreder orsaken till olyckan men säger att de misstänker att fordonets bromsar slutade fungera.
Alla skadade och omkomna har kunnat tas ut ur bussen och de flesta har körts till lokala sjukhus.
– Vårt bårhus är nu fullt, vi kan inte ta emot fler kroppar, säger Mamat Dudirakhmat, talesperson för Subang-sjukhuset till en lokal tv-station.

Busskrasch i Hongkong

Bussen, på linjen 872, färdades på den stora motorleden Tai Po Road norr om centrala Hongkong då olyckan skedde, skriver medier i den kinesiska staden.
Bilder från platsen visar bussen liggande på sidan och en mängd övertäckta kroppar. Minst 18 personer omkom och kring 50 personer skadades.
Orsaken till olyckan är inte utredd, men passagerare har berättat i kinesiska medier att bussen höll hög fart. Bussen tycks ha vält och krockat med en lyktstolpe, rapporterar Reuters.
Busschauffören har gripits misstänkt för vårdslöshet i trafik, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANDRA LÄSER