Utrikesminister Pekka Haavisto: ”Vi måste noga överväga hur mycket vi kan ge bort av vårt eget försvar”

Alla länder som donerar vapen till Ukraina måste också överväga hur det påverkar deras eget försvar, sade utrikesminister Pekka Haavisto på en presskonferens på fredagen.

Utrikesminister Pekka Haavisto på pressträffen med sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
20.01.2023 20:39 UPPDATERAD 20.01.2023 20:41
Utrikesminister Pekka Haavisto och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen höll en gemensam presskonferens i Helsingfors på fredagen. De två ministrarna diskuterade Rysslands anfallskrig mot Ukraina, samt vapenhjälp.
– Vi vet att Ukraina behöver tunga militärmedel, sa Haavisto.
Han konstaterade att det inte ingår några Leopard 2-stridsvagnar i Finlands nyaste vapenpaket till Ukraina. 
– Dessa stridsvagnar är inte ett snabbt svar på Ukrainas behov av hjälp just nu, sa Haavisto.
Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen sade att Danmark stött Ukraina till ett värde på 750 miljoner euro sedan kriget började.
– Vi är redo att göra mer. Vi har gjort mycket, men det kommer med ett pris. 

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen sade att Danmark är redo att göra mer för att hjälpa Ukraina, men att landet först måste stärka sitt eget nationella försvar.
– Alla länder måste överväga ett par aspekter i frågan om hjälp till Ukraina, konstaterade Haavisto. För det första, vad är önskelistan från Ukraina? Det överväger vi i Finland.
För det andra behöver länderna beakta den egna nationella försvarsförmågan, fortsatte han.
– Vi måste överväga om det är bort från vårt eget nationella försvar och om det gör ett för stort hål i det nationella försvaret. Finland måste ständigt överväga detta. Vi lever i ett läge där det är lång kö till nya vapen och stridsmedel. Det kan ta två, tre år innan vapnen kan ersättas, sade Haavisto.
Enligt Haavisto handlar Tysklands tvekan om Leopard 2-stridsvagnarna inte enbart om politiska utan även om tekniska aspekter. 

Danskt dilemma

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen sade utan omsvep att Danmark inte har satsat på sitt eget försvar tillräckligt mycket hittills och att politiska beslutsfattare nu försöker åtgärda detta genom att öka på den danska försvarsbudgeten, som en del av koalitionen bakom Ukraina.
– Vi gör allt vi kan för att uppfylla våra skyldigheter som medlemmar i Nato. Vi har för tillfället tusen soldater i de baltiska länderna. Men det är inte hållbart i längden, sa Lars Løkke Rasmussen, som också konstaterade att Danmarkas kapacitet att donera Leopard-stridsvagnar till Ukraina är låg.
– Samtidigt inser vi att vapen som doneras till Ukraina nu, kommer att ha en större inverkan på vår egen säkerhet än vapen som hålls i förvar i Danmark. Men det är ett dilemma.
Enligt Lars Løkke Rasmussen beslöt Danmark att donera alla landets 19 Caesar-artillerisystem till Ukraina tidigare i veckan.
– För vi tänker att det är i vårt eget bästa intresse när det kommer till säkerhet.

ANDRA LÄSER