Så kan Finland få en lättare lottning i EM-kvalet – hoppas på svenskt nederlag

En plats i den andra seedningsgruppen står på spel för Finland då gruppspelet i Nations League avgörs på tisdagskvällen. Bland annat en svensk förlust skulle spela Markku Kanervas gäng i händerna.

Markku Kanerva lär sitta bänkad framför tv:n och hoppas på att resultaten går Finlands väg på tisdagskvällen.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
27.09.2022 17:00
Finland lyckades klättra upp på en andraplats i sin Nations League-grupp i och med bortasegern över Montenegro. Det innebär att Markku Kanervas manskap fortfarande har en chans att sluta som bästa tvåa i B-divisonen, vilket skulle betyda en plats i den andra seedningsgruppen då grupperna till EM-kvalet ska lottas.
Om Finland hamnar i den andra korgen minskar risken att lottas i samma grupp som två på förhand sett tuffa motståndare. Det skulle alltså kunna ge landslaget bättre möjligheter att kvala in till ett andra EM-slutspel i rad. 
Det är redan klart att stornationer som Frankrike och England placeras i den andra seedningsgruppen. Går saker och ting Finlands väg i kväll kan man inte lottas i samma grupp som dem.

Rysslands uteslutning rör om i grytan

Hur kommer det sig att Finland kan bli bästa grupptvåa då både Ukraina och Serbien (båda i B-divisionen), som ligger på andra plats i sina grupper, redan har samlat på sig tio poäng medan Finlands saldo stannade på åtta?
Orsaken stavas Ryssland. Det ryska landslaget hann lottas in i en av grupperna i B-divisionen innan laget uteslöts från turneringen. 
I och med uteslutningen kommer alla poäng som lagen i B-divisionen samlat in mot de lag som slutar på sista plats i de olika grupperna räknas bort. Finland tog endast en poäng mot gruppjumbon Rumänien, vilket gör att man landar på sju poäng.

Svensk poängtapp gynnar Finland

Finland får hoppas på att Sverige fortsätter sin kräftgång i grupp 4 och tappar poäng hemma mot Slovenien. Då slutar Sverige sist i gruppen och det spelar ingen roll om Norge – som leder gruppen – eller Serbien blir tvåa, eftersom deras sex insamlade poäng mot Sverige dras bort.
Ifall Sverige slår Slovenien och tar sig upp och förbi dem på en tredjeplats i gruppen, får Finland hoppas på en norsk seger mot Serbien. Även de oavgjorda resultaten 0–0, 1–1 eller 2–2 passar för finländsk del. Norge har endast samlat på sig en poäng i matcherna mot Slovenien. En serbisk vinst innebär att Norge blir en bättre grupptvåa än Finland.

Ställningen i grupp 4

Norge          10
Serbien       10
Slovenien     5
Sverige        3
Återstående matcher: Norge–Serbien, Sverige–Slovenien
Även i grupp 1 behöver Finland hjälp av andra lag för att allt ska gå vägen. Om Irland gör jobbet mot Armenien och kniper poäng kan varken Ukraina eller Skottland placera sig som en bättre grupptvåa än Finland. Detta eftersom båda lagen har tagit sex poäng mot Armenien och blir av med dem.
Irland och Armenien kämpar för att inte halka ner till C-divisionen. Om Armenien vinner behöver Finland en skotsk seger mot Ukraina. Det skulle innebära att Ukraina blir av med sina fyra insamlade poäng mot Irland och landar på sex poäng.

Ställningen i grupp 1

Skottland      12
Ukraina        10
Irland            4
Armenien    3
Återstående matcher: Ukraina–Skottland, Irland–Armenien
I grupp 2 i B-divisionen, där Ryssland skulle ha spelat, kan varken Albanien eller Island samla ihop fler poäng än Finland. Israel har redan säkrat gruppsegern.
Finlands grupp är färdigspelad medan en omgång återstår i de övriga grupperna i B-divisionen.

ANDRA LÄSER