Från hockeyhimmel till droghelvete

Hockeyspelaren Marko Jantunens överlevnadshistoria berättas nu på vita duken i fiktiv version. Tyvärr hakar filmen upp sig på den mänskliga nedförsbacken, vilket gör att filmen fungerar bättre som tragiskt pundardrama än som karaktärsstudie med psykologiskt djup.

Severi Saarinen som hockeyspelaren Marko Jantunen.
26.08.2022 05:00

DRAMA

På hal is (Laitapuolen hyökkääjä)
Regi: Aleksi Mäkelä. Manus: Mikko Kouki och Petja Lähde. Foto: Pini Hellstedt. I rollerna: Severi Saarinen, Katariina Havukainen, Jorma Tommila, Tommi Eronen. 98 min. F16
Medan man i vårt västra grannland gör fotbollsfilmer med Zlatanmotiv står hockey på programmet hos oss. I 95 av Aleksi Mäkelä kretsade handlingen kring triumfen i Globen, och i dokumentären Karalahti porträtterades den finska hockeyns gossen Ruda Jere Karalahti.
Mera bus och rajtantajtan väntar i dramaproduktionen På hal is, även den i regi av Aleksi Mäkelä. Filmen bygger på en självbiografi av Marko Jantunen, samtida med Saku Koivu och Jere Lehtinen bland andra.
Under sin karriär lirade Lahtissonen Jantunen i klubbar som TPS, Jokerit, Frölunda och Färjestad. Det blev också några matcher i NHL, för Calgary Flames.
Fast detta är inte i första hand ett idrottsdrama. Fokus ligger snarare på baksidan, på skuggorna i paradiset. I den brutala öppningssekvensen misshandlas ”Jarna” (Severi Saarinen) svårt och hotas till livet.

Spottar inte i glaset

Anledningen är en allt annat än anspråkslös drogskuld som Jantunens plågoandar (Jorma Tommila och Tommi Eronen) inte har för avsikt att trolla bort. Det är bara att punga ut med pengarna eller be sin sista bön.
Det är upptakten till en Via Dolorosa där lågvattenmärkena avlöser varandra. När killen inte tänder på försöker han kränga sina pokaler i pantbanken i Lahtis. Dessutom hotar han en pundarkompis – med leksakspistol.
Severi Saarinen och Katariina Havukainen som hockeyspelaren Marko Jantunen och hans fru som i filmen har ett fiktivt namn.
Men det är inte hela sanningen. Däremellan radar filmen upp ögonblicksbilder från hockeykarriären varvat med en familjevardag tillsammans med hustrun Kati (Katariina Havukainen) och en son.
Dessvärre är Marko Jantunen inte den som spottar i glaset. Spriten gör att han kickas från Jokerit och sedan är det bara en tidsfråga innan det går helt över styr.

Brant nedförsbacke

På sitt sätt är detta gripande och engagerande, nog för att slutresultatet lämnar en del att önska. Sympatiskt är att filmen i stället för att moralisera snarare konstaterar: dricker man tillräckligt går det förr eller senare åt fanders.
Och gärna slipper man de dramaturgiskt fyrkantiga från vete till limpa-berättandet, bekant från så många persondramer. De dramatiska inmutningarna är mera sporadiska, till synes associativa.
Vad synd då att På hal is hakar upp sig på den mänskliga nedförsbacken, något som gör att filmen fungerar bättre som tragiskt pundardrama än som karaktärsstudie med större psykologiskt djup.
Något obalanserat känns också Severi Saarinens rollarbete. Så länge allting går åt helsike är han övertygande, utlämnad och föredömligt sorglig. Men annars saknar man den vinnande charmen och karisman.

ANDRA LÄSER