Så gick det i VM-grupplottningen: Finalreprisen gruppspelets höjdpunkt

32 lag i stället för 24 gäller i fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Grupplottningen bjöd inte på någon riktig mardrömsgrupp men nog ett verkligt gigantmöte i form av en VM-finalrepris. HBL ger en snabbanalys på de åtta VM-grupperna.

USA:s fixstjärna Alex Morgan fick jubla i VM senast.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
22.10.2022 13:36

Grupp A: Nya Zeeland, Norge, Filippinerna, Schweiz.

Efter gruppspelsfloppen i EM i somras är det bäddat för norskt avancemang i VM. Värdnationen kan vara en svår nöt att knäcka men annars borde det inte bli några problem för Norge att ta sig till slutspelet för ett försök att komma dit man var under glansdagarna i början av 2000- och 2010-talet. Gruppen är på förhand turneringens jämnaste.

Grupp B: Australien, Irland, Nigeria, Kanada.

OS-skrällvinnaren Kanada ska kunna bevisa att man tillhör världseliten och ta sig vidare från denna grupp. Om man vill så kan man leka med följande idé: hade Finlands VM-kval gått perfekt så hade man i teorin hittat sig i denna grupp. Det var ju Irland som tog andraplatsen i Finlands kvalgrupp för att sedan fixa VM-platsen via playoff.

Grupp C: Spanien, Costa Rica, Zambia, Japan.

Förhandstipset är lätt: Spanien och Japan vidare, blåbären ut. Spanien hoppas till skillnad från EM få med sig superstjärnorna Jennifer Hermoso och Alexia Putellas och kan då vara riktigt tuffa. Japans glansdagar ägde rum för ett årtionde sedan men håller ändå en viss klass.

Grupp D: England, playoffvinnare Haiti/Senegal/Chile, Danmark, Kina.

Fribiljett till slutspelet för färska Europamästaren England och Danmark? Kina kan ha sitt att säga, men visst vågar man tro att det blir tre av tre nordiska länder i slutspelet? 

Grupp E: USA, Vietnam, Nederländerna, playoffvinnare Kamerun/Portugal/Thailand.

VM-finalisterna 2019 i samma grupp. Läckert. Stjärnspäckade USA och Nederländerna storfavoriter att gå vidare. Vivianne Miedema, Lieke Martens och förhoppningsvis Megan Rapinoe samt Alex Morgan bjuder på verklig stjärnglans. Portugal ska väl knipa en gruppspelsplats via playoff.
Nederländska superstjärnan Vivianne Miedema.

Grupp F: Frankrike, Jamaica, Brasilien, playoffvinnare Taiwan/Papua Nya Guinea/Paraguay/Panama.

Frankrike och Brasilien gäller som favoriter. En intressant spelare framöver alla andra är legendariska Marta, 36, som i Tokyo-OS skrev historia då hon nätade i sitt femte (!) OS i följd. Superdamen och de övriga brassarna drömmer om en första medalj sedan OS i Peking 2008.

Grupp G: Sverige, Sydafrika, Italien, Argentina.

Drömlottning för Sverige. Italien är en bekant motståndare som kan ställa till med besvär. Argentina och Sydafrika är obekanta för svenskarna men matcherna mot dem ska enligt all logik resultera i sex poäng. Sverige har spelat minst semifinal och två finaler i fyra av de fem senaste stora mästerskapen. Men något guld har det inte blivit sedan EM 1984.

Grupp H: Tyskland, Marocko, Colombia, Sydkorea.

Den före detta europeiska dominanten Tyskland är på väg uppåt igen efter några turneringar med magrare framgång. EM-finalförlust blev det i somras. Sydkorea och Colombia kämpar om avancemang, Marocko hör inte hemma i den diskussionen.

VM spelas mellan den 20 juli och den 20 augusti 2023 i Australien (Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Adelaide) och Nya Zeeland (Auckland, Wellington, Dunedin, Hamilton). Två lag per grupp avancerar till slutspelet som kulminerar med VM-final på OS-stadion Stadium Australia med en kapacitet på över 80 000 åskådare.

ANDRA LÄSER