Finland med medaljvittring till EM i Polen

Inomhus EM i Torun står på programmet i helgen. Finland matchar en nitton idrottare stark och slagfärdig trupp till Polen. Det har gått 21 år sedan den senaste medaljen i inomhus-EM. Då vann Timo Aaltonen i kula i Gent. Kanske dags att göra slut på den sviten nu?

Nooralotta Neziri är det största blåvita trumfkortet i Torun. Annimari Korte och Reetta Hurske står över EM.

Medaljvittring

Nooralotta Neziri, 60 meter häck
Varit säkerheten själv under vintern och satt finskt rekord vid två tillfällen.
Nadine Visser blir extremt svårslagen men sedan är det väldigt jämnt om silver och brons.
Neziri är statistiktrea med 7,91 bakom Visser på 7,81 och brittiskan Tiffany Porter på 7,89. Vitryskan Herman har gjort 7,91, fransyskan Bapte 7,93 hennes landsmaninna Samba-Mayela 7,94 och hemmahoppet Karolina Koleczek 7,96.
Neziris akilleshäl har ofta varit starten men den har hon jobbat på. Får hon den att stämma ligger medalj nära till hands.
Lotte Kemppinen, 60 meter
HIFK-damen går från klarhet till klarhet. Satt nytt finskt rekord i år med 7,16 och gör hon om den tiden är medaljen väldigt nära. Storstjärnan Dina Asher-Smith hoppar över EM och i hennes frånvaro finns det ingen överväldigande stor förhandsfavorit. Hemmadamen Ewa Swoboda har gjort 7,10, tyskan Amelie-Sophie Lederer 7,12, schweiziskan Aija del Ponte 7,14 och fransyskan Orlann Ombissa-Dzangue samma tid som Kemppinen, 7.16.
Kemppinen är bara 22 år och på väg mot världseliten i ilfart. Får hon hållas frisk de kommande åren finns det knappt några gränser för hon bra hon kan bli.
Säger själv att hon är ute efter finalplats. Fixar hon det kan vad som helst hända i ett jämnt startfält.

Skrällchans

Ella Junnila
Junnila har gjort 194 som bäst och haft hyfsade försök på 196. Aningen ojämn men med en väldigt hög högsta nivå. 19-åriga Jaroslava Mahutsih har gjort magiska 206 i år och med det är hon tredje bäst genom alla tider. Om nerverna håller vinner hon.
Bakom henne är det ett jämnt fält. 194 kan räcka överraskande långt för Junnila.
Elmo Lakka, 60 meter häck
Statistiknia på 7,63 och en finalplats finns inom räckhåll. En medalj vore ändå en rejäl skräll. Nivån i Europa är jämn och bra och Lakka måste få allt att stämma i Polen för att kunna rubba favoriterna med fransmannen Wilhem Belocian i spetsen.
Kristiina Mäkelä, tresteg
Hyfsat säker i stortävlingar och brukar sällan göra bort sig. Ska absolut ta sig till final och väl där kanske årsbästa på 14,13 räcker rätt långt.
Paraskevi Papachristou på hela 14,60 är förstahandsfavorit. Men bakom henne är det jämnare och det betyder en viss skrällchans för Mäkelä.
Mäkelä har tävlat sparsamt i år och formen är ett litet frågetecken. Tekniken är inte hundraprocentig.
Kristian Pulli, längd.
Tillbringat vintern på sydligare breddgrader. Inte tävlat i vinter och är en svart häst. Potentialen är enorm och en finalplats ska han fixa utan problem. Finns ett koppel herrar som gjort över åtta meter i vinter men det är ingen gräns för en Pulli i form.

Yle sänder tävlingarna direkt. Finalpassen börjar på fredag. Hela programmet finns här.

Truppen till EM:
Herrar:
60 m: Samuli Samuelsson, Samuel Purola, Riku Illukka.
1500 m: Joonas Rinne.
60 m häck: Elmo Lakka, Ilari Manninen.
Längd: Kristian Pulli.
Höjd: Daniel Kosonen
Stav: Urho Kujanpää
Damer:
60 m: Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa
800 m: Sara Kuivisto.
60 m häck: Nooralotta Neziri, Anni Siirtola.
Tresteg: Kristiina Mäkelä, Senni Salminen
Stav: Wilma Murto
Kula: Senja Mäkitörmä.
Höjd: Ella Junnila
ANDRA LÄSER