Meteorologer jagar stor röd ballong i Finlands luftrum – 500 euros belöning utlovas

Meteorologiska institutet har tappat bort en stor röd heliumballong. En belöning på 500 euro utlovas för den som hittar ballongen.

Dyrbart objekt på rymmen. Meteorologiska institutet ber allmänheten om hjälp att hitta den stora röda heliumballongen som kommit lös.
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
11.10.2022 09:52 UPPDATERAD 12.10.2022 12:23
Sent på måndagskvällen fick forskardoktor Kimmo Neitola i Enare by ett samtal av sin kollega David Brus.
 – Vi har tappat en ballong! Den är på väg mot dina trakter.
Det är fråga om en stor, röd mätballong fylld av helium med mätinstrument hängande under sig. Ballongen används i ett forskningsprojekt som bland annat ska mäta molnens uppkomst och densitet.
– Mätballongen sitter fast i en vajer, så vi kan styra på vilken höjd den mäter. Nu märkte vi att vajern hade gått av och ballongen tagit till flykten, berättar Neitola.
Ballongen försvann i trakten kring Pallastunturi söder om lapska armen och befann sig på 600 meters höjd då den seglade iväg. 
– Vi räknade snabbt ut att den är på väg mot Enare och vidare mot norska gränsen. Kanske den redan hunnit ta sig till Norge och vidare mot Ishavet? Men den kan ännu befinna sig i vårt luftrum eller till och med tappat fart och landat någonstans. Den väger ju ganska mycket med en halv vajer och mätinstrument under sig.

Hur snabbt rör den sig?

– Kring 15 kilometer i timmen kanske? Den kan nog ha flugit flera hundra kilometer redan eller landat.

Hur vanligt är det att gå ut med en efterlysning som den här?

– Jag har nog aldrig varit med om det tidigare, men vi skulle väldigt gärna hitta den. Mätinstrumenten är värda över 50 000 euro, så det är inte vilken ballong som helst.
– Eftersom jaktsäsongen pågår just nu tänkte vi att det kanske finns en chans att någon ser den.

Har ni redan fått in tips?

– Bara några, men det visade sig vara falskt larm. Folk ser alla världens ljusfenomen nu för tiden med satelliter på himlen, så det kan vara svårt att avgöra vad som är en ballong …
All typ av information om ballongen är viktig, uppger Neitola. Var finns den och hur högt har den stigit? 
– Någon fara torde den inte skapa för vare sig människor eller flygtrafik, men vi är tacksamma för all hjälp att hitta den.

Lovar ni höra av er när den hittas?

– Absolut!
Yle var först med nyheten om den borttappade ballongen.

ANDRA LÄSER