Agatha Christies böcker om Poirot och Miss Marple ”tvättas”

Roald Dahl och Ian Fleming är inte ensamma. Agatha Christie sällar sig till ledet av författare vars böcker rensas från ”stötande” material, skriver The Telegraph.

Den brittiska deckarförfattaren Agatha Christies böcker räknas som klassiker – men tvättas nu från ord och beskrivningar som anses vara stötande. Arkivbild.
27.03.2023 07:07
Tidningen uppger att förlaget Harper Collins redan har och även ska fortsätta med att tvätta deckarförfattarens böcker för att anpassa dem till dagens läsare. Det gäller såväl deckare med Hercule Poirot i huvudrollen som Miss Marple-böckerna.
De passager som ändras är bland annat beskrivningar av personer, förolämpningar och hänvisningar till etnicitet. Ordet ”oriental” har strukits liksom ”nubisk” och ”zigensk”. I boken ”Ett karibiskt mysterium” från 1964 har ett helt textavsnitt tagits bort om hur en man misslyckas med att upptäcka en svart kvinna i mörkret på vägen till hotellrummet.
Det är inte första gången Agatha Christies verk har ändrats. Hennes bok ”Och så var de bara en” från 1939 hade ursprungligen en annan titel som refererade till det så kallade n-ordet.

ANDRA LÄSER