Yle åtgärdar inte kritiserad Räsänen-intervju utan domstolsbeslut

Enligt Ilta-Sanomats förhandsuppgifter kommer Yle ta tydlig ställning mot åklagarsidan under torsdagens slutpläderingar i den omtalade rättegången mot Päivi Räsänen.

Det ses som sannolikt att domen i fallet – som ges den 30 mars – kommer att överklagas till högre rättsinstanser och Europeiska människorättsdomstolen. En överklagan kan förlänga rättsprocessen med flera år.
Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Päivi Räsänen åtalas för hets mot folkgrupp i tre fall. I ett av fallen vill åklagaren att Yle tar bort en omkring två minuter lång snutt från ett radioprogram där medieprofilen Ruben Stiller intervjuade Räsänen.
Radioprogrammet är publicerat på Arenan under namnet "Mitä Jeesus ajatteli homoista?" och sändes i Yle Puhe den 20 december 2019. Enligt åklagaren sprider Räsänen "åsikter för allmänheten som förolämpar homosexuella som grupp på grund av sexuell läggning" i programmet.
Yle hörs under slutpläderingarna på torsdag. Enligt Ilta-Sanomats förhandsuppgifter under direktrapporteringen från rätten på måndagen kommer Yles ställningstagande mot åklagarens krav vara tydligt: Yle kommer mena att censur av Ruben Stillers program vore "ogrundad” och "farlig”. Det skulle äventyra Yles transparens och yttrandefrihet om man skulle radera innehållet, enligt bolaget.
Ville Vilén, direktör och ansvarig redaktör för kreativt innehåll och medier vid Yle, ansvarar för intervjun i fråga. Han svarar i ett mejl till HBL att han instämmer med det yttrande som bolaget kommer framföra.
Ville Vilén är direktör och ansvarig redaktör för kreativt innehåll och medier vid Yle.
"Det ingår i Yles uppgifter att berätta även svåra saker. Yle har inte publicerat åsikterna i fråga med syfte att kränka någon. Syftet har varit att diskutera en pågående samhällsdebatt", skriver Vilén som påminner om att det är upp till domstolen att avgöra om Räsänen har gjort sig skyldig till brott.

Från fall till fall

Vilén påpekar att det hör till Yles uppgifter att samla in och presentera information som är aktuell, intressant och på olika sätt relevant i samhällsdebatten – också ifall där innehållet senare kommer att bedömas i domstol.
"Ansvarsfull journalistik är en av demokratins hörnstenar", skriver Vilén i mejlet.
Det är ungefär halvvägs in i programmet som riksdagsledamoten och läkaren Räsänen bland annat hävdar att mänsklighetens genetiska arv har försämrats och att detta har lett till att vissa människor rent genetiskt har högre benägenhet för alkoholism och homosexualitet än andra. I programmet säger Räsänen också att gud inte skapade människan som homosexuell.
Hets mot folkgrupp är ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år. Vilén skriver att den ansvariga redaktören bedömer från fall till fall om ett innehåll måste avpubliceras eller inte.
"I det här fallet avvaktar vi ett slutgiltigt beslut från domstolen", skriver Vilén.

Innehåll har raderats förr

Försvarssidan har påpekat att diskussionen i radioprogrammet hade en humoristisk och respektfull ton.
"Det kan krävas att man tar bort innehåll i situationer där budskapet har publicerats i syfte att kränka andra. Det har också hänt tidigare att man har tagit bort gammalt innehåll som kan utgöra en risk för individer", skriver Vilén.
Han konstaterar samtidigt att det inte är lämpligt att spekulera i frågan i detalj medan rättsprocessen pågår.
HBL har sökt Ruben Stiller som svarar att han inte kan kommentera fallet eftersom han inte vill blanda sig i den pågående rättsprocessen.
Rättelse: 20:04 Yle hördes inte i rätten under måndagen, utan hörs på torsdag. Ilta-Sanomat har kommit över uppgifterna om Yles ställningstagande på förhand.
ANDRA LÄSER