Asap Rocky kvar i häktet – USA skickar toppdiplomat till Sverige

Den amerikanske artisten Asap Rocky blir kvar i häktet, på sannolika skäl misstänkt för misshandel, beslutar Stockholms tingsrätt. – Det är djupt orättvist, säger artistens advokat Slobodan Jovicic.

Festivalen Smash x Stadions kampanj för att fria ASAP Rocky i samband med hans häktning för misshandel i Stockholm.
19.07.2019 14:12 UPPDATERAD 19.07.2019 15:57
Åklagaren har nu fram till den 25 juli på sig att väcka åtal. Tingsrätten motiverar sitt beslut att Asap Rocky ska stanna kvar i häktet med att han fortfarande kan fly och dra sig undan rättvisan.
– Beträffande min klient så anser jag att det är fel, han är en världskänd artist. Det har varit en enorm uppståndelse i medier, och då kan man fundera om det är rimligt att tro att han skulle undandra sig rättvisa, säger Jovicic på en presskonferens.
Det är orimligt att tro att Aspa Rocky skulle undandra sig rättvisa, och därmed riskera att aldrig kunna besöka Europa på grund av en misstanke om misshandel, som i värsta fall kan leda till villkorlig dom och böter, säger hans advokat Slobodan Jovicic.
– Jag tror dessutom att han blir frikänd.
Han vänder sig också mot den avvägning som domstolen gjort, där inlåsningen ska vägas mot intresset av att den misstänkte inte undandrar sig rättvisa.
– Asap Rocky har en väldigt potent ekonomisk förmåga. Han skulle till exempel kunna ta in på ett hotell, lämna i från sig sitt pass och gå och anmäla sig hos polisen varje dag. Det finns musikstudios även i Sverige.
Han förklarar att hans klient är väldigt tydlig med att han uppfattar det som att han varit utsatt för en misshandelssituation.

Kastade i marken

För snart tre veckor sedan, den 30 juni, hamnade rapparen Asap Rocky och två personer från hans entourage i handgemäng med en ung man i centrala Stockholm. På en videofilm från händelsen ser man Asap Rocky kasta mannen i marken och följa upp genom att rikta flera slag mot honom.
Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, greps av polis och har suttit häktat i två veckor, en händelse som väckt högljudda protester i såväl Sverige som USA.
Dagens häktningsförhandling hölls i en rättssal där åhörare skiljs från jurister och den misstänkte av en vägg av säkerhetsglas. Åhörarläktaren är liten och var fylld till gränsen.
När Asap Rocky kom in i salen stod han en lång stund och läste av läktaren innan han nickade bestämt till en man bland de andra åhörarna.

Träffa utrikesdepartementet

Under fredagen och lördagen befinner sig Carl Risch, biträdande utrikesminister i USA med ansvar för konsulära ärenden, i Sverige för att träffa Asap Rocky och företrädare för svenska utrikesdepartementets konsulära enhet. Uppgifterna bekräftas av UD.
"Besöket är ett konkret exempel på det omfattande och välfungerande konsulära samarbetet mellan USA och Sverige. Länderna håller regelbunden kontakt i konsulära ärenden", skriver UD i ett mejl till TT och tillägger att de är "förhindrade att kommentera det specifika fallet".
Carl Risch lämnade Kronobergshäktet vid tvåtiden finsk tid, utan att med ett ord kommentera sitt möte med Asap Rocky för de samlade journalisterna utanför.
Rimligheten i att hålla Asap Rocky häktad har ifrågasatts, bland annat av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som till Dagens Nyheter sagt att en svensk medborgare knappast skulle hållas häktad under omständigheterna.

Flera häktade

Asap Rocky var i Stockholm för att uppträda på festivalen Smash x Stadium. Konserten genomfördes men som en följd av häktningen har rapparen tvingats ställa in en lång rad framträdanden i flera länder.
Även de två männen från Asap Rockys sällskap är misstänkta för misshandel är häktade. Omhäktningsförhandlingar mot dem äger rum under eftermiddagen.
En av de misstänkta har i sin tur gjort en motanmälan mot mannen som utsattes för den misstänkta misshandeln och en förundersökning har inletts gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Målsägare misstänkt

Nu misstänks även målsägaren, alltså mannen som misstänks ha blivit misshandlad av bland annat Asap Rocky, för brott, berättar hans advokat Magnus Strömberg.
– Sedan i går (torsdag) är han delgiven misstanke om brott. Rubriceringarna är inte klara enligt åklagaren, men det är misshandel alternativt ringa misshandel, försök till misshandel och ofredande. Min klient förnekar brott. Hans uppfattning är att han har utsatts för brott.
Hans klient är på fri fot, men vågar knappt gå ut, berättar han.
– Han mår inte bra. Det här är påfrestande för honom. Dels på grund av själva händelsen och de skador han fick, dels på grund av den enorma uppmärksamhet som är kring detta.
Rättelse 19.7 klockan 14.59: En tidigare version innehöll fel brottsrubricering.

Protester mot häktningen

En rad stora artister, bland dem Nicki Minaj, Kanye West och de svenska dj-stjärnorna Swedish House Mafia, har tagit ställning för Asap Rocky och kräver att han släpps ur häktet.
Även framträdande amerikanska politiker protesterar mot beslutet att frihetsberöva rapparen. USA:s tidigare ambassadör till Sverige Mark Brzezinski har skrivit till utrikesminister Margot Wallström (S). Kongressledamöterna Hakeem Jeffries och Andre Carson, båda medlemmar i Demokraterna och i den afroamerikanska sammanslutningen "Congressional Black Caucus", anser att Asap Rockys mänskliga rättigheter kränks av svenska myndigheter. Tillsammans med bland annat Adriano Espaillat från kongressens latinamerikanska sammanslutning har de manifesterat utanför Kapitolium i Washington DC.
Wallström har svarat att regeringen inte lägger sig i frågan: "I Sverige är det rättsväsendet som hanterar sådana här ärenden".

ANDRA LÄSER