Jeffrey Epsteins högra hand gripen i USA

Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell. Arkivbild.
Ghislaine Maxwell, nära medarbetare och tidigare partner till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, har gripits i New Hampshire i USA rapporterar flera amerikanska medier.
En talesperson för det rättsväsende i New York som ansvarar för att utreda om Epstein hade några medbrottslingar, säger att Maxwell anklagas för "sin roll i det sexuella utnyttjandet och de övergrepp som begicks av Jeffrey mot flera minderåriga flickor".
Gripandet av 58-åriga Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – var odramatiskt, uppger FBI:s talesperson Kristen Setera för nyhetsbyrån AFP. Ghislaine Maxwell väntas framträda inför domstol senare under torsdagen.

Prins Andrew

Jeffrey Epstein var affärsman från New York med många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew. Han dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga.
I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.
Epsteinfallet har väckt enorm uppmärksamhet, inte minst efterson Epstein umgicks med den brittiske prins Andrew privat.

Hållit sig undan

Prinsen anklagas av en i dag vuxen kvinna för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen. Prins Andrew tillbakavisar kvinnans anklagelser.
I augusti 2019 tog Epstein sitt liv i sin cell i häktet på Manhattan i New York. Han blev 66 år.
Efter att Epstein greps har Maxwell hållit sig undan och brittiska tabloider har ägnat mycket utrymme åt att spekulera i var hon kan ha hållit hus.

ANDRA LÄSER