Costa Rica tillåter samkönade äktenskap

Personer av samma kön kommer tillåtas att gifta sig i Costa Rica från och med 2020 efter ett beslut i landets författningsdomstol. Landet blir först ut i det traditionellt socialkonservativa Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap.

En anhängare till president Carlos Alvarado Quesada viftar med en regnbågsflagga. Legaliseringen av samkönade äktenskap blev en viktig valfråga i Costa Rica.
Rätten går därmed på den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters linje. Domstolen uppmanade i januari länderna i regionen att legalisera samkönade äktenskap.
Beslutet offentliggjordes i torsdags och innebär att president Carlos Alvarado Quesada, som tillträde i maj, infriar ett av sina vallöften.
"Nu är det bara en tidsfråga. Fullständiga lika rättigheter kommer införas, kärleken kommer segra", skrev Alvarado Quesada på Twitter.
Presidentvalet i Costa Rica kom till stor det att handla om just samkönade äktenskap. Vänsterkandidaten Alvarado Quesadas huvudmotståndare, den ultrakonservativa predikanten Fabricio Alvarado Muñoz, var under valkampanjen mycket kritisk till samkönade äktenskap.

ANDRA LÄSER