Norwegian hoppas på statsstöd – avvecklar långdistansflygningarna

Norwegians aktie sjunker på börsen efter presentationen av en ny affärsplan utan långdistansflygningar. I planen ingår också ännu en miljardemission och förhoppningar om mer stöd från norska staten.

Flygbolaget Norwegian satsar på inrikesresor, Norden och Europa och slopar långdistansmarknaden i en ny affärsplan. Arkivbild
Enligt Norwegians nya affärsplan råder det stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistansflygningar i framtiden.
"Bolaget ska erbjuda billiga flygbiljetter på inrikesresor i Norge, resor i Norden samt mellan Norden och andra viktiga destinationer i Europa", skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Siktar på 50 flyg i trafik

Flygtrafiken 2021 beräknas innebära att ett 50-tal flygplan används i verksamheten och ambitionen är att öka antalet till omkring 70 stycken år 2022.
Målet är att med den nya affärsplanen minska skulden till omkring 20 miljarder norska kronor (motsvarande 1,9 miljarder euro) och samtidigt ta in 4–5 miljarder i nytt kapital med nyemissioner till befintliga och nya ägare och andra former av eget kapital.
"Bolaget har tagit emot konkret intresse för deltagande i nyemissionen. Norwegian har nyligen även återupptagit dialogen med den norska regeringen om möjligt statligt deltagande baserat på den nya affärsplanen", skriver Norwegian.
På Oslobörsen sjunker Norwegians aktie med drygt 4 procent efter presentationen av affärsplanen. Det innebär att kursfallet sedan årsskiftet nu är på 15 procent.
Nedgången i år följer på fjolårets kollaps, där Norwegians aktie tappade 98 procent av sitt värde.
Beslutet att avveckla långdistansflygningarna motiveras av pandemin och dess reserestriktioner, som inneburit att samtliga Dreamliner-flygplan i Norwegians flotta varit parkerad sedan mars 2020.
"Det finns en stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistanslinjer framöver. Med sådana förutsättningar är Norwegians långdistansverksamhet inte hållbar och bolaget har därför beslutat att avveckla den", skriver Norwegian.

Påverkar många medarbetare

Detta beslut har lett till att styrelserna för Norwegians dotterbolag, som sysselsätter medarbetare inom långdistans i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA, har kontaktat "insolvensutövare", enligt flygbolaget.
"Det här beslutet kommer dessvärre påverka många av våra medarbetare och är därför ett tungt beslut att fatta. Jag vill rikta ett stort tack till alla berörda kollegor för deras mångåriga insats på Norwegian", skriver Norwegians vd Jacob Schram.
Kunder med bokningar som berörs av ändringarna kommer att bli kontaktade och framtida resor som ställs in kommer att återbetalas, enligt Norwegian.

ANDRA LÄSER