Biden: Rapporter om stora förluster av liv

Orkanen Ian, som redan orsakat stor förödelse i västra Florida, fortsätter sin framfart i den amerikanska delstaten och leder till katastrofala översvämningar. – De här kan bli den dödligaste orkanen i Floridas historia, säger president Joe Biden.

Räddningstjänsten hjälper drabbade i Orange County.
29.09.2022 09:23 UPPDATERAD 29.09.2022 21:16
Översvämmade hus, utslagna elnät och telefonförbindelser och förstörda vägar och broar.
Orkanen Ian är den mest kraftfulla som drabbat USA på många årtionden, kanske århundraden, enligt det nationella orkancentret NHC. Förödelsen är markant i sydvästra Florida, och än är faran inte över varnar president Joe Biden.
– Orkanen rör sig fortfarande över delstaten. De här kan bli den dödligaste orkanen i Floridas historia. Siffrorna är ännu oklara men vi har fått tidiga rapporter om vad som kan vara stora förluster av liv, säger Biden i ett tal i Washington DC.
Men ännu har bara ett dödsfall rapporterats i USA i orkanens spår. På Kuba har sedan tidigare två personer bekräftats döda. Dessutom saknas fortfarande många av de som var ombord på en båt med över 20 migranter från Kuba och som hamnade i stormens väg.
– Vi har aldrig sett så här starka stormar. Jag tror aldrig vi har sett så här svåra översvämningar, säger Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens.

"Verkligen förödande"

Värst drabbad hittills är staden Fort Myers, som i normalfall närmast är omringad av kanaler och floder. Nu står stora delar av stadens centrala delar under vatten.
– Mängden vatten som har vällt in, och som fortsätter att komma, är verkligen förödande. Det här är något som bara inträffar vart 500:e år, säger DeSantis.
Broarna till några närliggande öar, populära turistmål, har förstörts. Tusentals uppges vara fast på öarna, och i stort sett hela staden och dess omgivningar saknar el.
– Stormen kom med förödande kraft. Vi kan ännu inte nå många områden, säger Carmine Marceno, sheriff i Lee County där Fort Myers ligger, till ABC.
Han lägger till att polisen befarar att hundratals kan ha dött, eller kommer att dö till följd av orkanens framfart. Siffran kommer enligt guvernör DeSantis från en uppskattning baserad på antalet samtal till räddningstjänsten.
– Gå inte ut om du inte verkligen måste, säger Joe Biden.
I Charlotte county, norr om Fort Myers, införde sheriffen under onsdagen ett utegångsförbud mellan klockan 21 och 6 "för att rädda liv". De som bryter mot förbudet lagförs, meddelar sheriff Bull Prummell.

Sjukhus översvämmat

Där har två av fyra våningar på ett sjukhus i staden Port Charlotte översvämmats. Delar av sjukhustaket revs av i de starka vindarna. Vatten forsade in till både akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen, vilket tvingade sjukhuspersonalen att flytta även de svårast sjuka patienterna, vissa av dem i behov av respiratorer, till säkrare våningsplan.
Tusentals samtal har kommit från hela sydvästra delen av Florida om människor som fastnat i översvämmade hem. Många samtal kommer också från oroliga anhöriga som ber polisen söka kontakt med deras släktingar.
När Ian nådde land klassades den som en kategori 4-storm på den 5-gradiga skalan. In över land nedgraderades Ian till kategori 1, men NHC varnar för fler omfattande och katastrofala översvämningar.
Under natten i Florida, torsdag eftermiddag i Sverige, saknade mer än 2,6 miljoner hushåll ström.

Mot South Carolina

Ovädret väntas dra över Floridas östkust och sedan fortsätta ut mot Atlanten, innan det vänder tillbaka och når delstaten South Carolina på fredag. Vid lunchtid, lokal tid, drog stormen fram förbi Cape Canaveral på väg norrut på Floridas västkust.
Orkanvindarna hade då en hastighet av cirka 40 meter per sekund. Som mest brakade orkanen fram med närmare 70 meter per sekund.
South Carolinas, North Carolinas, Georgias och Virginias guvernörer har alla utlyst undantagstillstånd i förväg, vilket Floridas guvernör också gjorde inför Ians ankomst. När vindarna når de delstaterna väntas de däremot ha minskat i styrka och klassas som tropisk storm i stället, vilket ändock kan orsaka stora översvämningar.

ANDRA LÄSER