Sannfinländarna flörtar med svenska Österbotten

Sannfinländarna balanserade mellan försonliga gester, elaka pikar och taktiska utsvävningar på måndagens presskonferens. Utrikesminister Timo Soinis (Blå) profilering i abortfrågan togs också upp.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att utrikesminister Timo Soini har medeltida värderingar.
13.08.2018 17:41
– Det är alltid en tragedi då en kvinna tvingas abortera sitt foster, men det är inte rätt att kriminalisera abort. Timo Soini står i mitt tycke för medeltida värderingar i den här frågan, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.
Som komplement till de brända broarnas taktik kostade partiet på sig en del charmoffensiver i nyvunna domäner.
– Vi har kontaktats av våra distrikt och partimedlemmar i svenska Österbotten. De efterlyser evenemang och seminarier på svenska, säger Sannfinländarnas tjänsteman Matti Putkonen.

Vilka orter handlar det om?

– Det avslöjar jag inte nu, men det handlar om svenska Österbotten. Vi har till och med tryckt en svensk broschyr för att tillmötesgå det här behovet, säger Putkonen.

Vad har ni för målsättning i riksdagsvalet?

– Vi hoppas på 100 procents valdeltagande och att alla 200 platser i riksdagen fylls. Vad gäller partiets egna målsättningar så hanterar vi de siffrorna internt, säger Halla-aho.
Partiet utesluter inte samarbete med något annat politiskt parti, inklusive SFP.
– Valresultatet avgör hur det blir med vår medverkan i regeringen. Det är märkligt att de nuvarande regeringspartierna frånsäger sig allt samarbete med oss i sin valpropaganda. Vi är ett regeringsdugligt, sakorienterat parti, säger Halla-aho.

ANDRA LÄSER