Bilprotest kan gröta till trafiken i helgen – ordnas i elva städer

Ett bilarnas protesttåg planeras gå genom Helsingfors och tio andra städer i helgen. Polisen varnar för att trafiken kan påverkas medan arrangörerna uppmanar bilister att delta för att bevaka sina intressen.

Så här såg det ut under bilprotesten i augusti i år. I helgen ordnas den i flera finländska städer, bland annat Helsingfors och Jakobstad.
Anna Svartström
17.02.2022 04:45 UPPDATERAD 17.02.2022 17:29
Både på fredag och på lördag kommer en bilkonvoj att påverka trafiken i Helsingfors. Det handlar om en demonstration som går under namnet Torviprotesti 4.0, på svenska ungefär signalhornsprotesten 4.0.
Enligt arrangörerna borde bränsleskatten sänkas så att kostnaderna för folk att röra på sig når en "rimlig nivå". De uppmanar bilister att ge sig ut "i stora skaror för att försvara sina rättigheter" och hoppas på den största protesten från bilfolkets sida hittills i Finland.
Bilarna samlas vid Skogsbackavägen och börjar vid 17-tiden köra söderut längs Mannerheimvägen. Från Riksdagshuset går färden till Salutorget.
Enligt arrangörerna är körhastigheten 5–10 kilometer i timmen, inga luckor ska få uppstå i tåget och vid Riksdagshuset ska bilisterna tuta i signalhornen. Det uppmanas de göra också utanför bland annat stadshuset och presidentens slott.
På lördagen blir det repris med samling vid Skogsbackavägen och Tavastehusleden. Bilarna börjar köra mot Riksdagshuset klockan 13 och svänger den här gången tillbaka norrut vid Skillnaden.
Helsingforspolisen varnar för att trafiken kommer att påverkas, men hur många som kommer att delta är enligt kommissarie Kaarle Lehmus svårt att bedöma. Protesten har ordnats tidigare, men det är första gången som bilarna kör två dagar i rad.
Dessutom ordnas motsvarande demonstration nu i tio andra städer. Arrangörerna skriver på Facebook att orter är bland annat Jakobstad (lördag), Tammerfors (fredag), Åbo (fredag) och Rovaniemi (fredag).

ANDRA LÄSER