Centern kräver Rinnes avgång – på fikonspråk

Centern kräver att statsminister Antti Rinne avgår, men utan att säga det på klarspråk. Ordförande Katri Kulmuni hoppas att SDP drar slutsatserna av att regeringspartnern har tappat förtroendet för Rinne.

Partiordförande Katri Kulmuni säger att Centern inte har förtroende för statsministern, men hon förutsätter att SDP ska dra slutsatserna och att statsministerns avgång ska komma som ett besked från SDP, inte som ett krav från Centern.
Centern har förlorat sitt förtroende för statsminister Antti Rinne (SDP) och säger att Finland behöver en funktionsduglig regering. Centerns partistyrelse fattade beslutet efter ett extrainsatt möte på måndagskvällen.
Trots det förmådde partiordförande Katri Kulmuni inte säga rakt ut att Centern kräver att Antti Rinne avgår, inte ens fastän hon får frågan upprepade gånger.
– Centern har för mycket allvarliga och principiella diskussioner i dag, såväl i riksdagsgruppen som i partistyrelsen. Vi har ett starkt förtroende för fempartikoalitionen och regeringsprogrammet, men förtroende för regeringens funktionsförmåga har sviktat, sade hon till pressen efter kvällens partistyrelsemöte.
– Vi hoppas att Socialdemokraterna återställer det.
När hon fick frågan hur det ska gå till och vad det förutsätter svarade hon att Finland behöver en funktionsduglig och förtroendeingivande regering.
Så ni kräver att Rinne avgår, frågade en reporter när Kulmuni stod på tröskeln till Centerns partikansli i Tölö.
– Vi har behandlat den här frågan, förtroendet för regeringen, i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Vi har bett om redogörelser, men de har inte varit vattentätt övertygande. Därför kommer det an på Socialdemokraterna att ta i frågan.
Kulmuni fick följdfrågan om förtroendet återuppstår genom att statsministern byts ut, men gav inte ett entydigt besked utan upprepade i stället att Centern är med på en fortsatt fempartiregering och nuvarande regeringsprogram, och att landet behöver en funktionsduglig regering.
Varför säger ni inte rakt ut att Rinne måste stiga åt sidan, frågade en tredje reporter.
– Socialdemokraterna drar förhoppningsvis slutsatsen av den här situationen.
Ytterligare en journalist upprepade frågan om Centern kräver att Rinne ska bytas ut, och fick svaret:
– Centern har begärt utredningar, men de har inte på ett vattentätt sätt lyckats bevisa att all information nu finns tillgänglig, sade Kulmuni och upprepade än en gång fraserna om behovet av en förtroendeingivande och funktionsduglig regering.
Här hänvisade Kulmuni till söndagskvällens krismöte där Rinne informerade regeringspartiernas ordförande om turerna i posthärvan – en facklig tvist där regeringens roll och inblandning fick det hela att eskalera till en regelrätt regeringskris, och det efter att poststrejken var avblåst.
Kulmuni motiverade inte varför hon inte kunde säga rakt ut att Centern kräver att Rinne byts ut. Det skapade bilden av att Kulmuni inte vill att det är Centern som sparkar Rinne, utan att han själv eller SDP:s beslutande organ ska fatta galoppen och spela med.
Tidigare på måndagen hade SFP uttalat sitt förtroende för statsministern. De andra partierna har aviserat att även de ger grönt ljus för statsministern eller att de åtminstone vill låta honom lämna en bättre redogörelse under interpellationsdebatten på tisdag. Det skulle ge alla partier chansen att överväga sitt förtroende för Rinne och hans regering i en omröstning på onsdag.
HBL:s Peter Buchert kommenterar kvällens händelser: Så regisseras en politisk kris

ANDRA LÄSER