"Dags för förändring" säger väljare

Vallokalerna i Norge är öppna. Alla opinionsundersökningar pekar på regeringsskifte. – Men jag har lärt mig att man aldrig ska ta ut segern i förskott. Så jag har lite fjärilar i magen, säger stortingskandidaten Lise Christoffersen.

"Det är dags för förändring. Erna har gjort det bra men nu får vi se hur det blir. Så jag röstar på ett annat parti i år än förra gången", säger Tom Podkowinsky.
13.09.2021 07:58 UPPDATERAD 13.09.2021 20:29
Dagen till ära har Lise Christoffersen tagit på sig sin röda stickade kofta. Hon sitter på en sten utanför Drammenshallen i Drammen, fyra mil utanför Oslo, och väntar på att vallokalen ska öppna.
Lise Christoffersen, stortingskandidat för Arbeiderpartiet.
– Det här är en viktigt dag. Det är hela grunden för vår demokrati att vi använder vår rösträtt, säger Lise Christoffersen.
Hon kom in i stortinget för Arbeiderpartiet (AP) redan 2005 och hon hoppas att årets val ska ge henne ännu en mandatperiod på fyra år.
– Jag tror att det ska ske en jordbävning för att jag inte ska bli omvald, säger hon trots allt.
Prick klockan nio slår dörrarna upp. Det är strikta instruktioner om att sprita händer och att hålla avstånd.

Åtta år med Solberg

Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Men det ska till ett mirakel om hennes tid vid makten inte får sitt slut när rösterna räknats klart.
Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Hon avslutade sin valkampanj på hemmaplan i Bergen.
– Det är dags för förändring. Erna har gjort det bra men nu får vi se hur det blir. Så jag röstar på ett annat parti i år än förra gången, säger Tom Podkowinsky.
"Känslan är god och Arbeiderpartiet har medvind", sade Jonas Gahr Støre när han röstade i Oslo redan på söndagen. Allt pekar på att han blir Norges nästa statsminister.
Hans pappa kom från Polen under kriget och blev sedan kvar i Norge. Han stod först i kön vid Drammenshallen.
Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ser ut att bli Norges nya statsminister även om hans parti tappar stöd för tredje valet i rad. NRK:s sammanvägning av opinionsundersökningar ger AP 24,7 procent. Det är 2,7 procentenheter lägre än valresultatet för fyra år sedan och 6,1 procentenheter lägre än 2013.
Den stora frågan under valnatten kommer att vara om Arbeiderpartiet tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk venstreparti kommer över det magiska talet för egen majoritet i stortinget.
Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda majoritetsregering med tre partier krävs alltså minst 85 mandat.

Press på de andra

Miljæpartiet de grønne och det marxistiska Rødt har gått framåt i opinionen och ser ut att göra sina bästa val någonsin. Når inte trojkan majoritet kan partierna få en nyckelroll.
– Vi valde mellan Rødt och De grønne. Inte för att de själva kan driva politiken men det skulle kunna sätta press på de andra partierna, säger Trond och Therese Meyer.
"Vi valde mellan Rødt och De grønne. Inte för att de själva kan driva politiken men det skulle kunna sätta press på de andra partierna", säger väljarna Trond och Therese Meyer.
De diskuterade in i det sista vilket av partierna som skulle få deras röst.
– Vi röstar som vi röstar i hopp om att de ska tvinga fram en förändring av fokus hos de stora partierna som sitter vid makten.
Men andra väljare har andra förhoppningar.
– Det kan bli problematiskt på vänstersidan att bli eniga eftersom det finns väldigt mycket motsättningar mellan partierna, resonerar Geir Rise.
"Det är dags för förändring. Erna har gjort det bra men nu får vi se hur det blir. Så jag röstar på ett annat parti i år än förra gången", säger Tom Podkowinsky.
Han hade gärna sett att Erna Solberg fått fortsätta ytterligare fyra år.
– Det kan snabbt bli en minoritetsregeringen. Kanske kan till och med en minoritetsregering som leds av Erna, analyserar han. Och hoppas.

I skuggan av corona

Coronapandemin har ännu inte klingat av i Norge. Antalet smittade har ökat till rekordsiffror under de senaste veckorna. Norge har nu den högsta smittspridningen per 100 000 invånare i Norden. Och norska valmyndigheten har vidtagit flera åtgärder för att valet inte ska hotas.
Norges första drive-thru-röstning öppnade på söndagen på parkeringen till fotbollsklubben Vålerengas fotbollsstadion i Oslo.
Under lång tid har norrmännen uppmanats att förhandsrösta, bland annat genom personliga sms. Över 1,6 miljoner norrmän har redan lagt sin röst. Det är över 40 procent av alla röstberättigade.
För första gången erbjuds också drive-through-röstning. Väljare som sitter i karantän eller är oroliga över att bli smittade kan rösta genom vindrutan på sin bil på några utvalda ställen.

Stortinget

Stortinget är Norges motsvarighet till riksdagen.
Stortinget har 169 ledamöter. Det krävs 85 mandat för att ett block ska få egen majoritet.
150 platser fördelas efter fasta mandat som fördelats mellan de 19 valdistrikten. Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020. De fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas på basis av folkmängd.
Därtill kommer 19 utjämningsmandat. Mandatfördelningen sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden. Det är samma metod som används i Sverige.
Källa: valg.no

Arbeiderpartiet de senaste valen

2005 – Valresultat: 32,7 procent, Antal mandat: 61
2009 – Valresultat: 35,4 procent, Antal mandat: 64
2013 – Valresultat: 30,8 procent, Antal mandat: 55
2017 – Valresultat: 27,4 procent, Antal mandat: 49
Källa: AP

ANDRA LÄSER