Aktiesparkontona går hem bland finländarna – aktiehandeln ökade med 60 procent hos Danske Bank

Finländska kunder handlade under januarimånad med aktier märkbart flitigare än för ett år sedan. Särskilt tydlig var ökningen bland privatpersoner.

Syftet med aktiesparkontona var att göra aktiesparande mer skatteeffektivt och på så vis också mer lockande för privatplacerare. På omkring tre veckor hade redan 50 000 aktiesparkonton öppnats i Finland.
De nya aktiesparkontona som trädde i kraft vid årsskiftet ser ut att fortsättningsvis gå hem bland finländarna. På omkring tre veckor hade redan 50 000 aktiesparkonto öppnats i landet.
Enligt Danske Banks resultat för januarimånad har aktiesparkontona haft en stark påverkan på deras finländska kunder.
I jämförelse med januari 2019 ökade aktieaffärerna med omkring 58 procent. Speciellt stor var ökningen bland privatpersonerna. För den kundgruppens del ökade aktiehandeln med över 60 procent i jämförelse med januari i fjol.
– Syftet med aktiesparkontona var att göra aktiesparande mer skatteeffektivt och på så vis också mer lockande för privatplacerare. Januarimånads siffror tyder på exakt den utvecklingen, säger Danske Banks seniorstrateg Kaisa Kivipelto i ett pressmeddelande.
Största delen av aktiehandeln sker ändå fortsättningsvis utanför aktiesparkontona.

ANDRA LÄSER