Stenblock föll på Ring III i Esbo – vägsträckan är känd som farlig och väntar på renovering

En olycka var nära ögat längs Ring III på torsdagsförmiddagen, då stora stenblock föll på körfilen i Myntböle. Ena körfilen stängdes av och polisen dirigerade om trafiken. Vägavsnittet är känt som farligt.

Stenblock rasade ner på Ring III vid Myntböle i Esbo på torsdagsförmiddagen. Trafiken västerut stängdes av under den timme som det tog att röja undan stenblocken från körfilen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
23.03.2023 11:49
Körfilen västerut längs Ring III i Esbo måste stängas för trafik under förmiddagen. Stora stenblock hade rasat ner från klippväggen intill avtaget till Myntböle, och flera av dem hade rullat in på vägen.
– Vi fick in många anmälningar om stenraset, men till all lycka hade inget av stenblocken träffat en bil, säger kommissarie Sami Kari på Polisinrättningen i Västra Nyland.
Både räddningsverket och polisen ryckte ut, och polisen stannade kvar för att dirigera om trafiken i väntan på att vägoperatören skulle anländ till platsen och röja undan stenblocken. De största stenbumlingarna väger uppskattningsvis ett par ton.
Även projektchefen Jami Vähäsoini som ansvarar för skötseln av landsvägar vid Närings-, trafik- och miljöcentralen körde via olycksplatsen.
– Det finns en bergsskärning intill vägen och därifrån har stora stenblock lossnat och rasat ner. Stenarna föll ändå inte rakt ned på bilvägen, utan de har rullat dit. De flesta stenar fastnade i staketet som finns där just för det ändamålet, säger Jami Vähäsoini.
– Tack vare smidigt samarbete mellan olika myndigheter lyckades vi snabbt röja undan stenblocken och trafiken löper nu normalt igen.
Den här sträckan längs Ring III vid Esbogården finns med i NTM-centralens kommande vägrenoveringar.
– Stället har redan tidigare klassificerats som farligt, och klippan ska stabiliseras i samband med att vägen renoveras. Det betyder att man borrar in metallbultar i klippväggen och spänner fast ett gallernät som ska förhindra att stenar faller ner på vägen, förklarar Jami Vähäsoini.
Det finns ingen fastslagen tidtabell för renoveringen, allt beror på när Närings-, trafik- och miljöcentralen får pengar för att iståndsätta avsnittet.
– Vi har kallat in en expert som ska kontrollera i vilket skick klippväggen är, om det finns risk för nya ras. Men just nu är läget stabilt, det finns inga lösa stenbumlingar som hotar falla ner, försäkrar Jami Vähäsoini.
Berggrunden i Finland är mycket hård och liknande stenras inträffar därför ganska sällan.
Iltalehti var först med nyheten om raset.

ANDRA LÄSER