Boris Johnson: Putin hotade bomba mig

Rysslands president Vladimir Putin hotade att han skulle avfyra en robot mot Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Det säger Johnson i en ny BBC-dokumentär.

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
30.01.2023 07:52 UPPDATERAD 30.01.2023 09:14
Hotet ska ha uttalats i ett telefonsamtal mellan de två ledarna strax innan Vladimir Putin beordrade den ryska invasionen av Ukraina. Boris Johnson och andra västledare hade då besökt Kiev för att visa sitt stöd för Ukraina i ett försök att avvärja en rysk attack.
– Han typ hotade mig vid ett tillfälle och sade ”Boris, jag vill inte skada dig, men med en robot skulle det bara ta några minuter” eller något i den stilen, säger Boris Johnson i BBC-dokumentären, som sänds på måndagen och som skildrar den växande klyftan mellan den ryska ledaren och västvärlden inför den fullskaliga invasionen av Ukraina.
I dokumentären visas också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han reflekterar över sin motarbetade ambition att få gå med i försvarsalliansen Nato innan det ryska anfallskriget inleddes.
– Om man vet att Ryssland kommer att ockupera Ukraina i morgon, varför ger man mig inte något i dag som jag kan stoppa det med, säger Zelenskyj och fortsätter:
– Eller om man inte kan ge mig det – stoppa det själva då.

ANDRA LÄSER