Döda och saknade i stort skred i Japan

En mörk våg av lera och vatten störtade nedför en höjd i Atami, Japan, och drog med sig flera bostadshus i sin väg. Två personer har hittats döda och många därtill saknas.

En vy av lera och skrot. Ett jordskalv inträffade i Atami i Shizuoka den 3 juli 2021 efter många dagars kraftigt regn.
03.07.2021 09:33 UPPDATERAD 03.07.2021 21:57
Omkring 20 personer saknas efter jordskredet, enligt japanska medier.
Filmklipp visar hur lervågen rammar bilar, byggnader och sprakande elledningar. I gyttjan syns rasmassor från byggnader. En katastrofforskare uppskattar för nyhetsbyrån Kyodo att skredet for fram med en hastighet av 40 kilometer i timmen.
Räddningsarbetare och manskap från de markbaserade självförsvarsstyrkorna, motsvarigheten till militären, söker i området där mycket har täckts med brun lera. Flera personer har slagit larm om att de sitter instängda i sina hem.
Jordskred har orsakat förödelse i Zushi i prefekturen Kanagawa, där bilden är tagen. I Atami i prefekturen Shizuoka saknas flera personer sedan ett jordskred svept med sig flera hus.

Sveptes till havs

De två personer som har återfunnits döda sveptes sannolikt med massorna ned till havet, då de återfanns av kustbevakningen, rapporterar tidningen Asahi Shimbun.
Upp emot 300 hushåll kan ha drabbats av skredet, enligt Atamis borgmästare Sakae Saito. Allt som allt evakueras 21 000 hem då risken för ytterligare skred bedöms vara hög.
Atami är en badort på Japans Stillahavskust, nio mil väster om huvudstaden Tokyo. Det är regnsäsong i Japan, men i Atami bedöms det ha regnat långt mer än vanligt. Bara under de tre första dagarna i juli har det regnat mer än det brukar göra under hela månaden i snitt. På två dygn föll 313 millimeter regn.
På samma två dagar sattes månadsrekord i mängd regn i totalt 30 orter i fem olika prefekturer, bland annat i Tokyo. Skyfall har orsakat översvämningar på flera platser där tusentals människor har evakuerats i förebyggande syfte.

Suga i krismöte

Japans premiärminister Yoshihide Suga har kallat regeringen till krismöte på lördagskvällen, bland annat för att det snabbt ska kunna göras ytterligare evakueringar i regndrabbade områden längs kusten.
– Det är möjligt att det kommer fler tunga skyfall så vi måste vara vid högsta beredskap, säger Suga i ett tv-framträdande.
I Atami, som ligger i prefekturen Shizuoka, bor omkring 36 000 invånare. Höjderna som omger staden består delvis av vulkaniska sediment, vilket ökar risken för jordskred när regnet faller på.

ANDRA LÄSER