Peter Friis: Väntar man för länge är kalaset över
Peter Friis, styrelseproffs och placerare sedan flera årtionden, konstaterar att vi lever i exceptionella tider.
– Vi har haft komponentbrist och logistikproblem, Putins anfallskrig, råvaru- och energibrist, inflation och räntehöjningar. Kina har sin fastighetsbubbla och en tillväxt som har stagnerat. Därför tror jag att företagens lönsamhet kommer att sättas på prov i höst, och från december framåt räknar jag med en hel del resultatvarningar.
Friis tror dock att aktiemarknaden redan har räknat in de negativa nyheterna. Börsen i Finland har kommit ner i ett helt år, och i USA sedan januari, frånsett en paus i juli.
– Så länge de negativa faktorerna fortsätter är det svårt att se att marknaden skulle återhämta sig, så jag väntar mig att börsen fortsätter nedåt ännu ett tag. Om det kommer nya negativa nyheter kan det bli en verklig slutspurt nedåt.

Peter Friis, privatplacerare och styrelseproffs.
Men aktiemarknaden reagerar på utvecklingen i realekonomin ungefär sex till nio månader i förväg, påpekar han.
– Därför är det bra att vara ute i tid. Om man väntar på många bevis på en vändning uppåt, så är risken att kalaset är över. Håll koll på när inflationen vänder nedåt, och när företagens resultat och prognoser börjar bli negativa. Då tror jag att centralbankerna får bråttom att sänka räntorna igen. Det gäller att vara vaken, för när det ljusnar och de stora pengarna pressar på så kan kurserna återhämta sig snabbt och kraftigt.
Hur som helst är det enligt Friis för sent att sälja sina aktier nu. För den som har idéer på aktier att köpa på sex till tolv månaders sikt, är det tvärtom läge att förbereda sig nu, att analysera bolagen och värdera deras prognoser, och ha en budget klar.

Bland vinnarna framöver pekar Friis ut bolag som kan dra nytta av starka globala trender, till exempel grön teknologi och förnybara råvaror.
– Nynoterade bolag som löser globala problem och redan är lönsamma har alla möjligheter, bara de lyckas med sin tillväxt. Generellt har den här typen av bolag fått stryk i år, men nästa år kan de komma tillbaka.
– Ser vi på verkstadsindustrin så har den gått ner 30–50 procent. Sannolikt blir resultaten sämre där nästa år, men speciellt under andra halvåret gissar jag att verkstadsföretagen går upp i kurs.
Själv har Friis gjort sina stora aktieköp under finanskrisen i slutet av 2008 och i covid-bottnen våren 2020.
– När det är ”blod på gatorna” är jag aktiv. Men nu efter krigsutbrottet har jag mest fokuserat på att minska mina lån, eftersom jag i 20 år gjort aktieköp med en hävstång av lånade pengar.
I hans portfölj finns också fastigheter och onoterade uppstartsföretag.
– Vid min ålder ser jag inga behov av att göra några avgörande drag i aktieportföljen, men i ett bra läge jag kan göra mindre speldrag.

Birgitta Lindholm, delägare i T & B Capital.
Birgitta Lindholm: Värderingarna börjar bli mer lockande igen
– Vi tror att turbulensen fortsätter de följande sex månaderna. September och i oktober är kända som lite svagare börsmånader, men slutet av året kan marknaden försöka krypa uppåt, före en ny rekyl under första kvartalet nästa år.
Det säger Birgitta Lindholm, partner på T & B Capital. Hon tror inte att bolagen i kvartalsrapporterna i oktober kan uppvisa lika bra resultat som tidigare, eftersom höjda kostnader på grund av inflationen så gott som alltid påverkar.
– Det intressanta blir att höra hur bolagen ser på framtiden, på världsläget och på ekonomin, men i det stora hela är bolagen fortfarande i rätt gott skick och resultaten kan överraska positivt.
Centralbankerna agerar för tillfället aggressivt för att dämpa inflationen, och då lider oftast aktier, men enligt Lindholm gynnas också vissa branscher av höjda räntor.
– Värderingarna på bolagen börjar bli mer lockande igen, och när det blåser som kallast brukar den långsiktiga placeraren kunna hitta fina bolag till ett bättre pris än tidigare.
Finansministeriet förutspådde tidigare i veckan att ekonomin kan börja återhämta sig i slutet av nästa år, vilket enligt Lindholm brukar betyda att aktiemarknaden redan förutspått läget och börjat återhämta sig. Man brukar räkna att aktiemarknaden ligger sex, nio eller till och med tolv månader före realekonomin.
Enligt Lindholm borde varje placerare ha sin egen placeringsstrategi, som lägger ramarna för placerandet.
– Den som behöver pengarna till annat måste förstås agera, men ifall du placerar på längre sikt är det inte läge att hoppa av nu, utan fortsätta placera regelbundet. Att sälja då marknaden känns hopplös är inte en bra strategi, då borde man egentligen köpa i stället. Det är A och O att hålla sig till sin placeringsstrategi, våga gå in i marknaden när det blåser, och bygga en väl diversifierad portfölj [det vill säga ha bra spridning på aktierna].
– Vi har alltid talat varmt för vikten av diversifiering i portföljen, och i dessa tider blir det ännu viktigare. Det gäller att ha både värdebolag och defensiva bolag i portföljen, och dessutom en gnutta tillväxtbolag. En väl diversifierad portfölj klarar stormiga tider på aktiemarknaden.
Till defensiva bolag räknas till exempel läkemedelsbolag, teleoperatörer och dagligvaruhandeln, branscher som inte påverkas särskilt mycket av konjunkturläget.
Ett annat tillgångsslag som enligt Lindholm är intressant är företagslån, för att öka diversifieringen.
Däremot anser hon att tiderna just nu är sämre för indexplacering.
– För oss är det stockpicking i Norden, Europa och i USA som gäller.
Lindholm säger att hon inte har gjort några stora förändringar i portföljen den senaste tiden.
– I början av året, och i slutet av sommaren lättade vi en aning på marknadsvikten inför hösten. Om man inte direkt är i behov av det placerade kapitalet är mitt råd att ha is i magen och placera vidare. Det är alltid mörkast före gryning.

Sven-Eric Holmström, privatplacerare och placeringsutbildare.
Sven-Eric Holmström: Mycket av eländet finns redan prissatt i aktierna
Den huvudsakliga riktningen på börsen är långsamt nedåt, kanske ett halvt år till. Det tror Sven-Eric Holmström, privatplacerare och placeringsutbildare. Någon krasch väntar han sig ändå inte; ganska mycket av nedgången i realekonomin finns redan i priset på aktierna.
– Jag ser inte några stora orsaker till att börsen skulle stiga den närmaste tiden. Det är snarare ner än upp, men knappast så mycket ner. Jag tror att vi har de största nedgångarna bakom oss redan.
Eftersom börsnedgången har pågått länge redan och varit stor i många bolag, säger Holmström att man i sakta mak kan börja plocka in aktier i portföljen genom att sprida ut köpen över tid.
– Inte så att man satsar allt på en gång, utan att man ser till att pengarna räcker att köpa för ännu en bit in på nästa sommar. När det gäller fonder är det bara att börja öka lite på månadssparandet.
Bland bolag som mår bra i dagens situation nämner han bankerna, eftersom de drar nytta av den positiva räntan.
– Här väntar jag mig inga större nedgångar, utan att de håller ställningarna eller rentav stiger. Detsamma gäller försäkringsbolagen. Defensiva branscher där efterfrågan är stabil oavsett konjunkturläge borde också klara sig relativt bra, deras kärnverksamhet torde inte vara hotad.
– Bolag som haft en utmanande värdering och vars tillväxt kanske håller på att stanna upp kan däremot få det tufft. Och kraftigt cykliska alltså konjunkturkänsliga branscher, som byggsektorn och verkstadsindustrin kan få det svårare. Men det här syns till stor del redan i aktiernas pris.
Själv höll Holmström paus i aktieköpen från mars, men i augusti och september har han köpt en del finska bolag och håller ögonen på en rad amerikanska och svenska bolag som intresserar.
– Men det är ingen brådska att gå in på marknaden, och det viktiga är att inte bränna hela kassan på en gång.
Egentligen, säger han, är det välkommet med en svacka, eftersom den gör att bolagen måste skärpa sig och bli effektivare. Nedgångar rensar luften och gör priserna på aktier lite vettigare. Samtidigt påminner han om att allt som gått ner inte är billigt.
ANDRA LÄSER
Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01



TV
”Nepobarnsdebatten var tragikomisk” – ny säsong av Längtan till landet planeras, men utan paret Donner
30.05.2023 16:12

Brott
”Jävligt elakt” – Elisabeth Rehn utsatt för stöld i Grankulla, är beredd att betala för att få tillbaka kär bronsstaty
29.05.2023 23:13
