Rumänien alltjämt ett spöke för Finland

Finland hade alla chanser att vinna mot Rumänien för första gången men efter en svängig match i Nations League delade lagen på poängen efter 1-1 på Olympiastadion.

Teemu Pukki gör 1-0.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
23.09.2022 23:45
Finland fick en smakstart på matchen då alla tiders målskytt Teemu Pukki än en gång visade hur bra han är på det svåraste av allt inom fotbollen, nämligen på att göra mål. Rumänerna schabblade med en rensning i eget straffområde och bollen letade sig till Onni Valakari som hade skottläge men Pafosspelaren såg Pukki i ett bättre läge och serverade anfallsstjärnan en perfekt boll. Skottet från sjutton meter var utsökt, inte många målvakter i världen som hade tagit den rökaren.
Finland inledde bra, spelade smart och höll positionerna och höll gästerna borta från de farligaste ytorna under den första halvtimmen.
Sen radade Rumänien upp tre jättechanser inom loppet av en minut. Ett långskott höll, den i höst osedvanligt osäkra Lukas Hradecky på att fumla in, ett inlägg seglade i ribban och på följande inlägg styrde en rumänsk anfallare någon decimeter förbi den bortre stolpen.
Att inte låta Rumänien, med två storvuxna anfallare på topp, komma till bra inläggslägen fanns i den finska taktiken. Den fungerade inte för rumänerna kom till ett koppel med utomordentliga lägen att slå fina inlägg mot elvameterspunkten. Ska också sägas att det rumänska passningsspelet stundtals var så bra att Finland inte riktigt hängde med.
I Finland fick både bröderna Jensen från start. Richard Jensen gjorde en solid insats i mittförsvaret medan Augsburgproffset Fredrik Jensen hade det tuffare uppe på topp. Den yngre slet och kämpade men fick inte särskilt stor utdelning.
Richard Jensen har en väldigt lyckad höst i sitt nya polska klubblag bakom sig och det märks. Han spelade med stor pondus och var den bästa pjäsen i det tre man starka mittförsvaret.
Andra halvlek blev en svängig historia. Finland kom in med stumma ben och en märklig passivitet inför de 20 000 på Stadion. Rumänerna gjorde vad de ville då finländarna stod och såg på.
1-1 kom då Finland tappade allt vad markering heter och Florin Tanase från närhåll kunde stöta in 1-1.
Tränaren Markku Kanerva reagerade snabbt med ett par byten och det fick avsedd effekt, för en stund. Finland tryckte på bra under en längre sekvens innan det blev Rumänien igen. Ett par jättelägen skapade Rumänien men Finland hade marginalerna på sin sida.
Benjamin Källman var ytterst nära att göra 2-1 med tio minuter på en drömboll av Lucas Lingman men avslutet gick tätt utanför. Lingman var ypperlig då han ersatte Onni Valakari. HJK-spelaren skulle vara värd en plats i startelvan i Montenegro på måndag.
På stopptid hade ännu Leo Väisänen ännu en nick som rensades på mållinjen och där dog drömmen om en första seger någonsin mot Rumänien som fortsätter att spöka för Finland.
Inte ens en seger hade hållit hoppet om en gruppseger vid liv då Bosnien samtidigt besegrade Montenegro. Bosnien vinner gruppen. Om Finland besegrar Montenegro borta på måndag slutar laget tvåa vilket också det kan ge en reservpatron till EM 2024.

Nations League, B-ligan, grupp 3

Finland-Rumänien 1-1 (1-0)
Mål: 12 min Pukki, 52 min Tanase 1-1
Publik: 20 130
Finland: Hradecky; Alho, Väisänen, Ivanov, Jensen, Uronen (88 min Niskanen); Valakari (58 min Lingman), Schüller, (88 min Kairinen) Kamara; Jensen (58 min Källman), Pukki (74 min Pohjanpalo)
Bosnien-Montenegro 1-0
Bosnien 5 3 2 0 7- 4 11
Montenegro 5 2 1 2 6- 4 7
Finland 5 1 2 2 6- 6 5
Rumänien 5 1 1 3 2- 7 4

ANDRA LÄSER