Staden efter kraschen: Går inte att förhindra helt

Kunde vansinneskörningen på Norra Esplanaden på valborgsmässoaftonen ha förhindrats med andra trafikarrangemang? Det är inte troligt, säger Minna Liimatainen, säkerhetschef på Helsingfors stad.

Det var tillåtet att köra på Norra Esplanaden i lördags, trots folkfesten i centrum.

33-åringen som vansinneskörde på Norra Esplanaden törnade in i uteserveringen vid Café Esplanad och två personer skadades. Tusentals stadsbor rörde sig i området, strax efter att Havis Amanda hade fått sin vita mössa på lördagen.

På söndagen frågade lokalpolitikern Hannu Oskala (Gröna) hur det alls var möjligt att man fick köra på Norra Esplanaden under folkfesten.

– Det fanns absolut inga skäl att tillåta trafik där då, att utsätta tiotusentals människor för fara, sade Oskala till HBL.

Minna Liimatainen, säkerhets- och beredskapschef på Helsingfors stad, tror däremot inte att dådet med säkerhet kunde ha förhindrats med andra arrangemang, som att trafiken hade varit avstängd i ett större område eller med tyngre hinder.

– Det är nästan omöjligt att helt förhindra händelser av den här typen, säger Liimatainen som betonar att det inte är realistiskt att stänga av för all trafik ens under en folkfest som valborg.

Staden och övriga myndigheter har tre medel i sin arsenal för att trygga trafiksäkerheten under stora folkfester i centrum, säger Liimatainen.

– Med tunga hinder kan vi förhindra trafiken helt. Sådana fanns placerade vid Presidentens slott under valborgshelgen.

– Sedan har vi lättare hinder som styr trafiken åt ett visst håll, men inte stoppar ett fordon.

"Värt pröva total stängning"

Den tredje metoden handlar om att polisen eller andra stoppar och tillåter trafik på ett visst ställe.

Vilken tyngd man ger åt de tre alternativen är resultatet av en kompromiss, säger Liimatainen.

– Vi får beakta olika intressen och behov och väga dem mot varandra. Det är viktigt att utryckningsfordon kommer fram och att en viss servicekörning är möjlig. Boende i området behöver också kunna köra hem. Att stänga av helt är inte ett alternativ.

Vansinneskörningen i lördags har en viss likhet med ett liknande dåd i centrum i juli 2017.

Då körde en 51-årig man på sex personer i hörnet av Mannerheimvägen och Lönnrotsgatan. En kvinna släpades med bilen och dog. Hovrätten ansåg senare att mannen gjorde sig skyldig till mord och dråpförsök. På grund av otillräknelighet dömdes mannen ändå inte till straff.

Den gången var det inte någon folkfest i stan, men följderna var värre än i lördags.

Frågan är om tryggheten borde säkras överlag i staden genom ett större bilfritt område i centrum, något som många lokalpolitiker efterlyst, senast biträdande borgmästare Nasima Razmyar i söndags.

"Olyckan i går är sorglig. Jag upprepar en idé som jag fört fram förut: Det vore absolut värt att pröva på att stänga av Norra Esplanaden för biltrafik", skrev Razmyar på Twitter

ANDRA LÄSER