Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock: ”Finland och Sverige uppfyller kriterierna”

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock besöker Finland på måndag och tisdag.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock med sin kollega, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
13.02.2023 20:49 UPPDATERAD 13.02.2023 20:50
På en presskonferens som de två utrikesministrarna höll på måndagskvällen ställde en tysk reporter frågan om den humanitära hjälpen som sänds till Turkiet och Syrien efter den förödande jordbävningen kan fungera som ett påtryckningsmedel i Natoprocessen.
– Alla länder är sårbara. Vi har sett det i och med den fruktansvärda jordbävningen i Turkiet och Syrien. Det är viktigt att ha vänner och allierade som hjälper en i nöd. Jag tror att beredskapen att hjälpa är enorm, både i Europa och i hela världen, svarade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.
Utrikesminister Pekka Haavisto svarade å sin sida att Finland följer principerna för humanitär hjälp.
– Vi vill hjälpa såväl statskontrollerade som oppositionskontrollerade områden i Turkiet och Syrien. Det finns inga som helst villkor för den hjälpen.
Han fortsatte med att upprepa att Finland och Sverige har uppfyllt de mål och kriterier som Turkiet ställt för ett medlemskap i Nato.
– Vi hoppas att både Finland och Sverige är medlemmar på Natomötet i Vilnius.
Mötet hålls den 11–12 juli i år. Det vore viktigt att Finland och Sverige blev medlemmar med tanke på säkerhetsläget.
– Konflikten är inte långt ifrån oss. Vi har sett incidenter i Östersjön och vi lever i en konfliktregion, fortsatte Haavisto.

”Inte bara ballonger”

På frågan om hur Turkiet ska ändra sig och godkänna Finland och Sverige som medlemmar i Nato svarade Annalena Baerbock att hon diskuterat frågan.
– Jag har gjort det tydligt särskilt för de två länderna som inte ännu har ratificerat medlemskapet att det inte bara är i enlighet med alliansens anda att ratificera nya medlemmar snabbt, utan att det även gör oss starkare som en allians, sa utrikesminister Baerbock.
– Vi förväntar oss att alla Natoländer ratificerar medlemmarna i rask takt, sa Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.
– Och för att göra det klart än en gång: Finland och Sverige uppfyller kriterierna för Natomedlemskap, de som vi har kommit överens om på mötet i Madrid, fortsatte hon.
Tysklands utrikesminister konstaterade på sitt besök i Finland att de så kallade spionballongerna som observerats ovanför USA är allvarligt.
– Det är inte bara ballonger. Det är att bryta mot internationell lag. Därför är det viktigt att vi inte börjar spekulera utan håller oss lugna, precis som med Nord Stream-läckan, och samlar och analyserar fakta. Som Natomedlemmar är vi i tät kontakt med USA:s regering.

”Här för att lära oss”

Baerbock konstaterade att de två länderna står inför så kallade avgörande ögonblick så här ett år efter att Ryssland anföll Ukraina: Finland i och med att landet efter årtionden av alliansfrihet står på tröskeln till ett Natomedlemskap, och Tyskland i och med att landet nu måste stärka sitt eget försvar.
– Finland har en lång gräns med Ryssland. Vi är här för att lära oss av Finland.
Under sitt besök kommer Baerbock även att träffa president Sauli Niinistö och besöka ett skyddsrum. När det gäller civilskydd är Finland en förebild, sa hon.
– Förberedelse är det bästa försvaret, det gäller såväl livsmedelssäkerhet som mediciner och annat. Vi måste förbereda oss på det värsta, men göra allt vi kan för att få fortsätta leva i fred.

ANDRA LÄSER