Biden talar nya ryssanktioner med EU

När USA:s president Joe Biden i dag sitter med på EU-toppmötet i Bryssel handlar det inte minst om att visa att enigheten över Atlanten håller en månad efter Rysslands attack på Ukraina. Ett nytt sanktionspaket från EU är på väg mot ryska intressen, men beslut om det kan dröja en tid till.

USA:s president sitter idag med vid bordet när EU:s ledare och Nato:s ledare har varsina toppmöten med fokus på Ryssland och Ukraina idag i Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT
Lars Larsson/TT
24.03.2022 09:21 UPPDATERAD 24.03.2022 09:37
Den amerikanska presidenten Joe Biden gästar flera europeiska toppmötet i Bryssel i dag.
USA förbereder nya sanktioner men bedömningen är att amerikanerna inte kommer att försöka pressa fram åtgärder som kan bli svåra för EU-länder att hålla ihop om, och därmed riskera att skapa sprickor inbördes i EU.
EU har kritiserats för att inte slå hårdare mot, eller stoppa, importen av rysk gas och olja. Men för flera EU-länder skulle konsekvenserna för ekonomin bli stora.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz leder ett mycket gasberoende land och har varnat för en recession, en kraftig ekonomisk nedgång, vid ett importstopp. Flera andra länder i unionen är också mycket oroade över något sådant och har redan stora problem med att priserna på naturgas har skjutit i höjden så mycket, inte minst på grund av den ryska invasionen av Ukraina.
Den amerikanske presidenten kommer att sitta med vid EU-ledarnas bord i några timmar på tidiga torsdagskvällen. Han kommer då direkt från två andra toppmöten i Bryssel under dagen. Det första är ett möte med stats- och regeringschefer för försvarsalliansen Nato och det andra ett i den så kallade G 7-gruppen. Där ingår förutom USA också Japan, Kanada, Storbritannien och de tre EU-länderna Tyskland, Frankrike, Italien.
På EU-toppmötets bord finns också frågan om mottagandet av de miljontals flyktingarna från Ukraina, där länder som gränsar till Ukraina vädjar om hjälp. Det handlar också om krav och eventuella åtgärder för att möta hushållens och företagens ökade notor för energi. Flera länder i södra Europa vill se pristak på energi.

ANDRA LÄSER