Keva rättar till sin blunder – pensionstagarna kan andas ut

De som fått ett för stort pensionsbelopp på kontot från pensionsanstalten Keva behöver varken betala pengarna tillbaka eller befara kvarskatt. Keva och Skatteförvaltningen löser frågan internt.

18.12.2020 17:03 UPPDATERAD 18.12.2020 17:04
Pensionsanstalten Keva betalade i veckan av misstag ut också januari månads pensionsbelopp till 400 000 förmånstagare. I gengäld uteblir januari månads utbetalning.
Så sent som i torsdags befarade man att det i värsta fall kan leda till kvarskatt för pensionstagarna eftersom januariutbetalningen registreras på skatteåret 2020. Keva och Skatteförvaltningen kom ändå överens om att åtgärda missen internt, så att januaribeloppet tekniskt bokförs på året 2021.
Därmed behöver pensionstagarna varken återbetala beloppet eller befara kvarskatt på grund av Kevas misstag. De berörda kommer ytterligare att underrättas om detta per brev.
Det fåtal som redan har återbetalat det extra beloppet ska få det tillbaka i vanlig ordning 4 januari. Varken de eller någon annan behöver göra någonting alls. Keva ber än en gång om ursäkt och konstaterar att var och en får just det belopp hen är berättigad till, även om utbetalningen av misstag inte höll avsedd tidtabell.

ANDRA LÄSER