De här aktierna litar finländarna allra mest på – kvinnorna mer framgångsrika placerare än männen

Gränsen på en miljon finländska aktieägare överskreds förra veckan, enligt statistik från Euroclear Finland. Det handlar om en markant ökning på kort tid.

06.04.2022 11:44 UPPDATERAD 06.04.2022 11:48
Trots svajiga konjunkturer lägger allt fler finländare sina pengar på direkta aktieplaceringar. Placeringarna blir mer riskfyllda samtidigt som aktieplacerarnas medianålder sjunker. Det visar banken OP:s färska statistik.
Enligt OP:s aktiedata var placerarnas medianålder i fjol 42 år, medan den 2016 var 52 år. På bara fem år har alltså placerarnas medianålder sjunkit med tio år.
"Uppfattningen om att det är svårt att placera och att det är möjligt endast för en viss grupp av människor håller så småningom på att förändras. Det är fint att se att allt yngre är intresserade av att spara, placera och trygga sin framtida ekonomi", säger Kai Kalajainen som är direktör för OP:s kapitalförvaltningskunder, i bankens pressmeddelande.
Samtidigt har antalet kvinnor som placerar aktivt mer än fördubblats, enligt OP. Bland kvinnor i åldersgruppen 18–29 år är ökningen nästan fyrfaldig.
OP rapporterar också att kvinnorna varit något mer framgångsrika som placerare än männen. Kvinnornas portföljer har enligt OP gett en några procentenheter större avkastning.
Under samma tid har utländska aktier blivit klart populärare. Ändå ligger bekanta inhemska företag i topp bland de aktier finländarna litar mest på, enligt OP:s siffror. I fjol var de populäraste aktierna Nokia, Nordea, Fortum, Sampo och Outokumpu. År 2016 sedan såg motsvarande lista ut så här: Nokia, Nordea, Fortum, Outokumpu och Neste.

ANDRA LÄSER