Virusvarianter, karantänveckor, begränsningar – för en har pandemitiden präglats av ensamhet, för en annan av arbetsro på distanskontoret. En har förlorat sin lön, en annan sin hälsa. Hela tiden har viruset fortsatt att mutera. En del av pandemins vändpunkter hittar du i listan här under. Vill du bredda bilden genom din historia kan du dela med dig genom formuläret längst ner.
2019
I slutet av året cirkulerar rykten om en virussjukdom som drabbar lungorna svårt. Blickarna vänds mot staden Wuhan i provinsen Hubei i Kina.
2020
11.1 Kina medger det nya coronavirusets existens, kinesiska forskare talar om hur det ser ut.
29.1 En kinesisk turist i Rovaniemi bekräftas coronasmittad. Dagen efter klassar Världshälsoorganisationen WHO utbrottet i världen som internationellt hälsonödläge.
13.2 Social- och hälsovårdsministeriet i Finland definierar covid-19 som allmänfarlig smittsam sjukdom.
26.2 Den första finländaren smittas av viruset sars-cov-2.

Hösten 2020 var regeringens mål att coronatesta minst 20 000 finländare per dygn. Tanken var att testa, testa och testa för att kunna spåra och bryta så många smittkedjor som möjligt.
11.3 WHO deklarerar att covid-19 är en pandemi. Dagen efter rekommenderar Finlands regering distansarbete och att offentliga tillställningar för över 500 personer ställs in.
18.3 Finlands riksdag godkänner att undantagsförhållanden råder och att landets beredskapslag tillämpas. Offentliga lokaler som sporthallar, teatrar, museer, klubbar och bibliotek stängs. Offentliga sammankomster begränsas till högst tio personer. Besök på äldreboenden förbjuds, anhörigbesök på vårdenheter förbjuds med vissa undantag för förlossningar, barnpatienter och terminalvård. De flesta skolor går över till distansundervisning. De som fyllt 70 uppmanas undvika kontakt med andra personer.
20.3 Den första finländaren dör på grund av covid-19 och snart får yrkesutbildad vårdpersonal utanför vården beordras till krisarbete.
28.3 Finland isolerar Nyland i nära tre veckor. Krogar och restauranger måste hålla stängt från 4 april och till slutet av maj. Hämtmat får säljas ut.
7.4 Smittsiffrorna går upp: 83 finländare vårdas på intensiven.

Fram till den 29.11.2021 hade sammanlagt 1238 finländare vårdats på landets 25 intensivvårdsavdelningar på grund av covid-19.
24.4 Finlands regering talar för att testa och spåra smitta. Olika restriktioner löses upp gradvis under sommaren och i mitten av juni tillämpas inte beredskapslagen längre.
13.8 Finland rekommenderar åter distansarbete, men också munskydd för att minska smittrisken.
28.11 En ny virusvariant, alfa, får fäste i Finland. Den andra kraftiga smittvågen har startat redan i oktober.
3.12 Andra stadiets skolor i huvudstadsregionen går över till distansarbete. Myndigheterna talar om hur intensivvården kan brista under trycket.
27.12 De första vaccinerna anländer i julhelgen och de första att vaccineras är läkare och vårdpersonal som arbetar med smittade patienter.

Sjukskötaren Eija Koponen vid Helsingfors universitetssjukhus hörde till de första som vaccinerades mot coronaviruset i Finland i julhelgen 2020.
2021
Februari. En tredje coronavåg drar in i Finland och en ny virusvariant, delta, dyker upp.Högst sex personer får träffas i offentliga lokaler i Finland. Ett säkerhetsavstånd på 2 meter mellan personer införs i Nyland.
4.3 Finland rapporterar 797 bekräftade smittfall på en dag. Fler än 400 000 personer har fått sin första vaccindos. Beredskapslagen aktiveras igen, fram till den 27 april.
9.3 Restauranger måste stänga för kunder i tre veckor, men får sälja take away. Restriktioner kommer i praktiken att gälla till den 18 april.
6.3 Kommunalvalet flyttas från april till juni.
25.3 I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt begränsas passagerarmängderna i kollektivtrafiken till hälften av det normala.
1.5 Restriktioner löses upp delvis.
14.5 Obligatoriska coronatest införs mellan Finland och Sverige. Snabbtester börjar säljas i mataffärerna i Finland. I maj tas ett nationellt coronaintyg i bruk, EU:s gemensamma intyg börjar gälla i juli.
16.7 Tre av fyra finländare över 16 år har fått minst en dos vaccin. Den fjärde smittvågen är på gång.
12.8 Smittfallen ökar. Första veckan i augusti har 9880 finländare satts i karantän.
15.10 Rekommendation om distansarbete återinförs i Finland.

I Suomussalmi fick dansaren och koreografen Reijo Kelas miljökonstverk Det tysta folket munskydd i december 2020.
24.11 Virusvarianten omikron rapporteras i Sydafrika och blir snart vanlig i Finland.
6.12. Slottsbalen ställs in.
2022
1.1 Arbetsgivare i vården får nu bara av särskilda skäl anlita personal som inte vaccinerats mot corona.
1.3.Den riksomfattande rekommendationen om distansarbete upphör.
20.4 Den allmänna rekommendationen om munskydd slopas förutom för dem med luftvägssymtom eller coronamisstanke.
2023
3.1 Virusvarianten ”Kraken” har påträffats i Finland. Den antas smitta lätt, men orsaka lindriga symtom. Denna XBB1.5-variant är en kombination av två tidigare omikronversioner.
19.1 Covid-19 definieras fortfarande som allmänfarlig smittsam sjukdom i Finland. Globalt beräknas pandemin fram till den 18.1.2023 ha skördat drygt 6,7 miljoner dödsoffer.
Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Världshälsoorganisationen, europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, Duodecim, Johns Hopkins University, Folkhälsomyndigheten, Folkpensionsanstalten.
Vad gjorde pandemin med ditt liv?
Tipsa oss genom formuläret nedan, andra läsare kan vara intresserade av din berättelse.
ANDRA LÄSER

Brott
Polisen går ut med nya detaljer om våldsbrottet i Borgå: ”Kunde ha slutat mycket värre” – en inblandad är minderårig
27.03.2023 12:40

Aktia
Aktias sista utpost i Västnyland finns nu i Karis – finns det en framtid för traditionella bankkontor?
27.03.2023 05:00

Helsingfors-Vanda flygplats
Priskrig på flygplatsen: Skattefria chokladägg är nästan dubbelt så dyra som samma ägg i matbutiken
27.03.2023 05:00

