Fredspriset till anti-kärnvapenkampanjen ICAN

Den internationella kampanjen mot kärnvapen, ICAN, tilldelas Nobels fredspris.

ICAN demonstrerar i Berlin.
Den Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, tilldelas Nobels fredspris för 2017.

Nobels fredspris

Nobels fredspris utses, i enlighet med Alfred Nobels testamente, av den norska Nobelkommittén som i sin tur utses av det norska Stortinget.
Kommittén bildades i april 1897, men kunde dela ut sitt första pris först 1901, då till Henry Dunant, schweizisk grundare av Röda Korset, samt franske fredsaktivisten Frédéric Passy.
Första kvinna att prisas var österrikiskan Bertha von Suttner 1905.
Priset ska enligt testamentet gå till "broderskap mellan nationer, avskaffande eller minskande av arméer och för att upprätthålla och främja fred i världen".
Världsdelsmässigt har Europa 48 individuella pristagare, Nordamerika 24, Asien 18, Afrika 10 och Sydamerika 3.
Beskedet gavs klockan 12 finsk tid av Berit Reiss-Andersen vid det norska Nobelinstituttet i Oslo.
ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.
Kommittén kopplar också priset till den världspolitiska situationen: "Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större än vad den har varit på länge. Vissa länder moderniserar sina kärnvapenarsenaler, och det finns en verklig risk att fler länder kommer att försöka skaffa kärnvapen, exempelvis Nordkorea".

"Ledande aktör"

– Kärnvapen utgör ett konstant hot mot mänskligheten och mot allt liv på jorden. Genom bindande internationella överenskommelser har världssamfundet tidigare antagit förbud mot landminor, klusterammunition och biologiska och kemiska stridsmedel. Kärnvapen är än mer destruktiva, men har fortfarande inte blivit föremål för ett liknande internationellt förbud. Genom sitt arbete har ICAN bidragit till att täppa till det här juridiska hålrummet, fortsätter Nobelkommittén.
I en kommentar på Twitter tillägger kommittén att "ICAN har varit den ledande civilsamhälleliga aktören i kampen för ett förbud mot kärnvapen reglerat i internationell rätt".
ICAN, har varit en av favoriterna i spekulationerna om vem som skulle få priset. Kampanjen har fått stöd av svenska Kvinna till kvinna.
– De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift. Det här är ju helt grundläggande och en otroligt viktig normativ utveckling där 122 länder säger ifrån att "det här går inte längre, kärnvapen måste förbjudas, de är ett hot mot hela mänskligheten, sade generalsekreterare Lena Ag till TT i förra veckan.

"Stark signal"

Norges fredsråd hade ICAN som nummer ett på sin lista över lämpliga pristagare.
– Ett fredspris till atomvapenrörelsen i år understryker vikten av förbudet och kommer att sända en stark signal till världssamfundet – och då särskilt länderna som har valt att ställa sig utanför förbudet, skrev organisationen i ett pressmeddelande tidigare i veckan, enligt nyhetsbyrån NTB.
Nobelkommittén i Oslo uppmanar nu kärnvapenstaterna att ta sitt ansvar och engagera sig för en kärnvapenfri värld.
– Nobelkommittén betonar att nästa steg mot en värld fri från kärnvapen måste inbegripa kärnvapenstaterna själva. 2017 års fredspris uppmanar kärnvapenstaterna att inleda förhandlingar för att steg för steg avskaffa världens 15 000 kärnvapen, skriver kommittén på Twitter.
Bland andra flitigt nämnda under spekulationerna om vem som skulle tilldelas priset fanns exempelvis FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som redan fått fredspriset två gånger om. Andra favoriter var påven Franciskus, kongolesiska läkaren Denis Mukwege, räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Syrien och ryska människorättsveteranerna Svetlana Gannusjkina och Ljudmila Aleksejeva.

ANDRA LÄSER