Exceptionellt snökaos i Helsingfors – ”Trafiklederna är helt stockade”

Över en halv meter snö vräkte ned över huvudstadsregionen på måndag och tisdag. Myndigheter uppmanade människor att stanna hemma: ”Huvudlederna är helt stockade.”

Fem bilar kolliderade i en seriekrock på Tavastehusleden på tisdag eftermiddag, vid Ring III nära Kivistö i Vanda. Polisen uppmanade bilister att vika av från Tavastehusleden redan vid Klövskog, eftersom en körfil var avstängd.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
13.12.2022 15:15 UPPDATERAD 13.12.2022 21:00
Det ymniga snöfallet i södra Finland började på måndagskvällen och pågick långt in på tisdagen. Tjocka lager av snö gjorde vägarna svårframkomliga för bussar, spårvagnar, tåg och inte minst bilister.
Vid 15-tiden på tisdagen, innan rusningstrafiken ut från Helsingfors centrum, gick räddningsverket ut med en exceptionell uppmaning till allmänheten:
”Huvudlederna är helt stockade. Undvik att röra er utomhus.”
En timme tidigare, vid 14-tiden, hade en seriekrock inträffat på Tavastehusleden i körfilerna söderut. Fem bilar var involverade i en krock, och två andra i en separat krock i närheten. Åtminstone två personer skadades.
Tiotals avgångar i kollektivtrafiken var inställda varje timme, uppger HRT. Även i metron förekommer förseningar och inställda avgångar.
Även metrotrafiken har drabbats av snökaoset och kör med 15 minuters intervaller i eftermiddagsrusningen.
Enligt underhållschefen Jari Kyngäs vid Stara, Helsingfors stads underhållningsbolag, har snöröjarna jobbat dygnet runt för att få de största lederna att löpa.
– Vi har fullt upp, det kommer mera snö hela tiden.
I Lojo har det uppmätts hela 56 centimeter snö under tisdagen, i Noux är snödjupet 48 centimeter.
HBL liverapporterade om snöyran tidigare i dag. Artikeln fortsätter under den.
Har du bilder på snöyran som du vill dela med dig? Skicka in dem genom formuläret nedan, eller genom mejla nyheter@hbl.fi.
Den här Audins ägare i Ulrikasborg i södra Helsingfors fick jobba en god stund för att få ut sin bil från snödrivan.

ANDRA LÄSER