Expert: Pyeongchang kan få OS igen

Calgarys OS-ansökan kan få nej i en folkomröstning, Stockholms av politikerna och Milano-Cortina d'Ampezzos av tänkbara finansiärer.Var ska då vinter-OS 2026 gå?– Det är svårt att säga vad IOK gör om de är desperata, säger journalisten Robert Livingstone.

01.11.2018 19:29 UPPDATERAD 02.11.2018 08:39
Kanadensaren följer den pågående OS-processen noga eftersom han bevakar den olympiska rörelsen och framför allt kandidatprocesserna för sin sajt gamesbids.com.
Just den pågående processen, att utse en värd för vinter-OS 2026, har hamnat i ett läge där alla tre kandidaterna Calgary, Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo har stora problem och kanske måste dra sig ur.

TT: Var tror du att OS 2026 kommer att gå?

– En svår fråga, jag vet inte. Det finns en risk att alla tre kandidatstäderna faller bort av olika skäl, säger Robert Livingstone.

Peking eller Pyeongchang?

TT: Vad gör Internationella olympiska kommittén (IOK) då?

– Då måste de gå direkt till städer och fråga dem om de är intresserade. Som Salt Lake City eller Barcelona, som har sagt sig vara intresserade av OS 2030, säger han.
– Om IOK är desperata kanske Peking, som har vinter-OS 2022, kan få två i rad. Eller så går det kanske tillbaka till Pyeongchang (som hade vinter-OS i år), säger Livingstone.
Det har aldrig varit bättre förutsättningar för att arrangera ett OS än nu, då det nya regelverket Agenda 2020 sett till att IOK går in med mer pengar till arrangören – till 2026 1 miljard dollar, motsvarande 8–9 miljarder kronor. Dessutom tillåter IOK fler arrangörsstäder för att kostnaderna ska hållas nere då befintliga arenor ska användas i högsta möjliga grad.
Ändå har kandidat efter kandidat hoppat av – som Sion, Sapporo och Graz – eller inte fått fortsätta (Erzerum). Och de tre kvarvarande har betydande hinder att forcera fram till deadline den 11 januari.

Finansiella problem

Calgary har precis överlevt omröstningen i stadsfullmäktige, men drar sig ur om folket i den kanadensiska staden säger nej i omröstningen den 13 november. Den kanadensiska staden har haft svårt att få regeringen och de aktuella provinserna att gå med på att ställa upp med pengarna som krävs för arrangemanget.
Den italienska kandidaturens problem är att man är sena med sin planering och att regeringen inte tänker ställa upp med en enda euro, inte ens till säkerhetsarrangemanget.
– Milano-Cortina d'Ampezzo har ingen stabil plan, man diskuterar fortfarande tävlingsorter och har inte klart med finansieringen, säger Livingstone.

"Måste få med politiker"

Han tycker att Stockholm har en bra plan då man inte tänker sig bygga några nya arenor, förutom för skidor och eventuellt för skridsko, för att hålla kostnaderna nere.
– Och jag tror att IOK skulle älska möjligheten att ge Sverige sitt första vinter-OS.
– Men för att IOK ska godkänna ansökan måste Stockholm få med sig politikerna i staden, jag tror inte att IOK går vidare med Stockholms ansökan annars.
Stockholm saknar även regeringsbeslut på säkerhetsgarantin. Med tanke på att ingen vet när en regering är på plats kan det beslutet dra ut på tiden.
– IOK har aldrig tidigare godkänt en ansökan som inte har haft de garantierna på plats, säger Livingstone.

Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANDRA LÄSER