Dagens snackisar i VM: Messis sista show? Och en självgod domare

Lionel Messi vill hålla drömmen vid liv. En Nederländerna och en nyckfull domare står i vägen för en plats i semifinal.

Vem drar det längre strået? Memphis Depay och Nederländerna eller Lionel Messi och Argentina?
09.12.2022 06:47
Dagens match: Nederländerna-Argentina 21.00
Två potentiella mästarkandidater där strålkastarns än en gång riktas mot en viss Lionel Messi. Detta är med största sannolikhet Messis sista chans att vinna VM.
Argentina har hittills sett lite sådär ut. Mästartakter kan man kanske inte tala om. 
Den nederländske målvakten Andries Noppert är redo att möta Lionel Messi – även om den argentinska stjärnan tar en straffspark.
– Han är likadan som oss. Han är mänsklig, säger han.
Messi har gjort 21 mål på 26 straffsparksförsök för Argentina. I VM 2022 har han missat en straff och gjort mål på en – Polens målvakt Wojciech Szczesny när Argentina vann med 2–0 för att nå åttondelsfinalen.
– Det handlar om ögonblicket. Han kan också missa, och vi såg det i början av den här turneringen, säger Noppert.
Argentinas Lionel Scaloni, 44, är den yngsta förbundskapten i detta VM. Nederländernas förbudskapten Louis van Gaal, 71, är äldst.
År 2000 vann Scaloni den spanska ligatiteln, som spelare. Då slutade Barcelona tvåa.
– Jag var i Deportivo La Coruña när han var Barcelona-tränare och han var redan då en ledande figur. Jag är stolt över att få möta honom, alla vet vad han har gjort för fotbollen, säger Scaloni enligt AP.
Louis van Gaal har fyllt VM med kramar, pussar och dans. Förbundskaptenen svarade först på beröm från en senegalesisk reporter med en kram.
Några dagar senare var han i farten igen. Han satt bredvid Denzel Dumfries, som gjorde ett mål och assisterade till två i 3–1-segern mot USA som tog Nederländerna till kvartsfinal. En reporter frågade då hur stolt han var över försvararen.
– I går eller i förrgår gav jag honom en stor fet kyss. Jag kommer att ge honom en ny stor fet kyss så att alla kan se, svarade förbundskaptenen.
När laget senare anlände till spelarhotellet dansade van Gaal med sina spelare för att fira segern.
Dagens vansinne: Antonio Mateu Lahoz
Den spanska rättsskiparen tar hand om jättemötet mellan Nederländerna och Argentina. Matue Lahoz är känd som en tämligen kontroversiell och tämligen egocentrisk domare som ibland haft en förmåga att sprida ett skimmer av osäkerhet runt sig.
Kan vara briljant men har en tendens att inta en för stor roll ute på planen. Lite som pianoläraren Herbert Fandel och den legendariska Pierluigi Collina brukade göra.
Har också ett kroppsspråk och sätt att uttrycka sig som delar åsikterna.
Nederländerna mot Argentina är något av en högriskmatch. Med en högriskdomare.
Dagens siffra: 765 000 
765 000 besökare tog Qatar emot under de två första veckorna av VM. Qatars målsättning är att locka 1,2 miljoner besökare under VM men det lär bli bråttom då endast åtta matcher återstår att spela.
Doha i gryningen.

ANDRA LÄSER