Fjärdekedjan guld värd: "En overklig känsla"

Oväntade hjältar fixade det historiska OS-guldet.

Hannes Björninen vrålar ut sin glädje efter OS-guldet.
20.02.2022 09:47 UPPDATERAD 21.02.2022 12:35
Lejonen har under förbundskapten Jukka Jalonens tid litat på ett starkt kollektiv där varje spelare jobbar uppoffrande för lagets bästa. Inte de största stjärnorna utan det bästa laget, heter det. I OS-finalen var det inte första- eller andrakedjan med KHL-stjärnor som avgjorde. Det var fjärdekedjans grovjobbande slitvargar som blev guld värda.
Hannes Björninen blev först syndabock då ROC tog ledningen efter hans utvisning. Men Björninen skulle få sin revansch.
Han spelade fram till Ville Pokkas 1–1 och styrde själv in segermålet efter att ha snappat upp en rysk passning i anfallszonen. Kedjekompisen Saku Mäenalanen gjorde ett utmärkt jobb med att skymma målvakten Ivan Fedotov i 1–1-målet och fjärdekedjans tredje medlem Marko Anttila sköt skottet som Björninen styrde in.
Dessutom spelade defensiva backen Atte Ohtamaa – inte exempelvis offensivt skickliga Sami Vatanen – fram till Finlands båda mål i OS-finalen.
Björninen var med om den svidande VM-finalförlusten i fjol. Nu är han hyllad OS-guldhjälte.
– Det känns helt fantastiskt. Jag är ganska ordlös, det känns otroligt. En overklig känsla. Det har varit kul med killarna och det här är stort, säger hjälten till Yle Urheilu.
Björninen hyllar arbetsmoralen i hela laget.
– Truppen har varit sjukt sammansvetsad och jobbat för varandra. Det här är en belöning för det gjorda jobbet. En seger är en seger och OS-guldet är vårt. Det är det viktigaste.
Marko Anttila fick uppleva hjältestatus efter sina två mål i VM-finalen i Bratislava 2019. Hjälte kan han kalla sig också i Peking. Speciellt med tanke på att hans OS startade i karantän på grund av ett positivt coronatestresultat. Men efter många, långa, ensamma timmar på hotellrummet är han nu olympisk mästare.
– Det här var min dröm och det här måste jag ju tro på, säger Anttila till Yle Urheilu.
Sakari Manninen vann lejonens poängliga med sina 4+3=7 poäng – men i finalen behövdes hans mål inte. De fixade fjärdekedjan.

ANDRA LÄSER