Plåster på OS-såren: Lindfors till VM med rysk råg i ryggen

Viveca Lindfors har lagt OS-besvikelsen bakom sig och är redo att visa upp sig för konståkningsvärlden i Milano. Träningen med ryska toppåkare har gett henne en skjuts framåt i karriären.

Viveca Lindfors deltog i VM 2016. Då slutade hon på 20:e plats.
14.03.2018 06:01 UPPDATERAD 14.03.2018 11:01
Viveca Lindfors och Emmi Peltonens ursinniga duell om Finlands OS-plats skapade rubriker i början av året. Lindfors säkrade Finlands OS-plats, men fick inte åka till Pyeongchang eftersom Peltonen hade bättre säsongsbästa då Finland valde truppen.
Nästa vecka är det Lindfors tur att försvara Finlands färger då det är dags för VM. Ett kompromissbeslut från förbundets sida? Inte alls. Samma principer som vid OS-uttagningen gäller. En vecka innan Peltonen satte sig på planet till Sydkorea slog Lindfors till med 166,63 poäng då hon vann det nordiska mästerskapet i Rovaniemi. Det är inhemskt säsongsbästa. För sent för OS – men precis i tid för VM.
Lindfors är inte alls pigg på att snacka om det förgångna eller OS. Hon säger att hon följde med tävlingarna i Pyeongchang "som vilken finländare som helst". Allt fokus ligger på VM i Milano, som börjar nästa vecka.
– Det är aldrig för sent för att vara i toppform. Just nu är min form god och jag är glad över det, säger Lindfors.

Letar efter lyckan i Ryssland

Viveca Lindfors har sparrat mot världsklassåkare i Ryssland flera gånger det senaste året.
Det senaste året har Lindfors regelbundet åkt till Ryssland för att träna. Hon fattade beslutet att träna i S:t Petersburg på deltid efter att ha besökt staden med landslaget. Ryssland har en lång tradition av att utveckla unga toppåkare. Det är bara att se på resultatlistan från OS i Pyeongchang: 15-åringen Alina Zagitova tog guld och 18-åriga Jevgenija Medvedeva silver.
Lindfors säger att det ibland kan kännas ensamt att resa utomlands på egen hand – men om man vill nå världstoppen gäller det att satsa stenhårt. S:t Petersburg är nära Helsingfors, men förutsättningarna för konståkning är på en helt annan nivå. Lindfors förklarar:
– Det finns experter för alla delområden, för hoppen, koreografin, fysiken, mental träning och så vidare. Konståkningen är en älskad och uppskattad gren i Ryssland – en del av kulturen. Ledarstilen är mer auktoritär och kravnivån högre.
Träningskollegorna går inte heller av för hackor. Lindfors tar intryck av åkare som årets EM-silvermedaljör Dmitrij Alijev och VM-silvermedaljören från 2012, Aljona Leonova. Nötandet under topptränaren Jevgenij Rukavitjin vakande öga har gett resultat.
– Jag tycker att jag är en ganska jämnbra åkare och mitt allmänna kunnande har blivit bättre i år. Jag har lagt märke till att programmen går allt bättre.

Fler nationsplatser i framtiden?

Det är andra gången som Lindfors representerar Finland i VM. För två år sedan slutade helsingforsaren på 20:e plats i debuten i Boston. Hon har goda minnen från tävlingen.
– Det var fantastiskt fint att tävla på samma is som världseliten, dessutom lyckades jag med mina egna prestationer.
Nästa veckas onsdag står kortprogrammet på schemat i Milano och två dagar senare är det dags för det fria programmet. Lindfors vägrar att lägga upp en resultatmålsättning och säger att hon är nöjd bara hon står för två rena åk.
Lindfors har redan hjälpt Emmi Peltonen på traven en gång den här säsongen. I VM kan hon göra det igen. Om Lindfors tar sig in bland de tio bästa får Finland två nationsplatser till VM i Japan 2019. Det vore viktigt för den finländska konståkningen. 19-åringen Lindfors och 18-åringen Peltonen har många år kvar på toppen.
Förutom Lindfors tävlar också Valtter Virtanen och isdansparet Cecilia Törn/Jussiville Partanen i VM.

Viveca Lindfors

Född: 30.1.1999 i Helsingfors
Bor: I Helsingfors
Klubb: Espoon Jäätaiturit
Meriter: 14:e plats i EM 2018, 20:e plats i VM 2016, åttonde i EM 2016, säkrade en OS-plats i Tyskland i september.
Säsongsbästa: 166,63 poäng

Konståknings-VM i Milano

Finland representeras av Viveca Lindfors, Valtter Virtanen och isdansparet Cecilia Törn/Jussiville Partanen.
Tävlingarna sänds av Yle.
Program:
21.3: Damernas korta program, öppningsceremoni och parens korta program
22.3: Herrarnas korta program, parens fria program
23.3: Isdansarnas korta dans, damernas fria program
24.3: Herrarnas fria program, isdansarnas fria dans
25.3: Uppvisningsgala

ANDRA LÄSER