Prins Daniel utses till hedersdoktor

Karolinska Institutet premierar prins Daniel för hans arbete för en hälsosam livsstil och utser honom till hedersdoktor.

Prins Daniel i full fart i gymnastiksalen i Drumsö lågstadieskola 2018.
Annika Hällsten
10.02.2022 16:05
Prins Daniels arbete för en bättre folkhälsa, för att minska hälsoklyftor och för att stödja medicinsk forskning ligger till grund för Karolinska Institutets beslut att utse prinsen till hedersdoktor.
"Prinsen är mycket hedrad över utnämningen", säger det svenska hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.
I pressmeddelandet från Karolinska Institutet står att KI dels kan utse akademiker, dels personer som inte uppnått doktorsexamen men på andra sätt gynnat forskning och utveckling. Prins Daniel har ingen akademisk examen men han är utbildad fritidsledare och har en bakgrund som personlig tränare.
Tillsammans med sin hustru, kronprinsessan Victoria, är prins Daniel initiativtagare till Generation Pep vars främsta mål är att ge alla barn möjligheter till ett aktivt och hälsosamt liv, oavsett bakgrund.
Prinsen delade med sig av sitt budskap också när han besökte Drumsö lågstadieskola för några år sedan.
– Ett barn som känner sig fysiskt kapabelt tar med sig något gott senare i livet, och vice versa. Men rörelse ska inte vara bara idrott. Fysisk aktivitet handlar om mycket annat, sade han då.
Prins Daniel är den förste hedersdoktorn i sin generation i det svenska kungahuset.
Den 29 april får prinsen ta emot sin doktorshatt vid en högtidlig promovering i Stockholms stadshus

ANDRA LÄSER