Flyganfall svar på raketstorm från Gaza

Mängder av raketer regnar från Gazaremsan – och Israel svarar med omfattande flyganfall.Tre palestinier har dödats i flyganfallen och en israel skadades svårt när en projektil från Gaza slog ned i en buss.

Palestinier beskådar den krater som bildades när ett fordon förstördes i en israelisk militärräd i södra Gazaremsan på söndagskvällen.
12.11.2018 21:13 UPPDATERAD 12.11.2018 21:17
Över 200 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och ännu vid 20-tiden meddelar den israeliska militären att raketlarmen ljuder på den israeliska sidan.
Ett antal raketer har passerat det avancerade israeliska raketförsvaret. En projektil har träffat en buss i södra Israel och en 19-årig israelisk soldat som satt inuti har skadats allvarligt.
Israeliska militärflygplan har svarat med att attackera ett 20-tal militära posteringar i Gaza. Tre palestinier har dödats i anfallen, enligt palestinska vårdmyndigheter. Två av dessa hörde till en väpnad gruppering.

Risk för eskalering

Enligt Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, skulle våldsspiralen i värsta fall kunna sluta i ett fjärde Gazakrig.
– Skulle jag gissa skulle jag inte tro att det leder till någon större konfrontation, men det är helt beroende av hur raketerna träffar, säger han till TT.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han avbryter sin resa till Paris och åker hem med anledning av situationen. På söndagen sade Netanyahu i ett tal att han hoppas nå någon form av uppgörelse för att undvika ett nytt krig.
– Jag tror fortfarande att den israeliska bedömningen är att man inte vill ha ett krig. Situationen skulle se likadan ut när ett krig är slut som det är nu, det vore svårt för Israel att vinna en militär seger i Gaza. Samtidigt kan de inte låta raketerna gå obesvarade. . . Om israeler dör, desto större tryck blir det på regeringen att agera, säger Persson.
Palestinska sörjande under begravningen av flera av offren för de Hamas-medlemmar som dödades under en israelisk räd inne i Gaza på söndagskvällen.

Hamas: En hämnd

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger att raketavfyrningen är en hämnd av flera grupper efter att sju palestinier dödats i strid med israeler på Gaza. Bland dem en lokal befälhavare för Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna.
Detta skedde i samband med en hemlig, men misslyckad, israelisk insats på Gazaremsan sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär, rapporterar Haaretz. Enligt Hamas var det en grupp israeler som försökte infiltrera området i en civil bil. Skottväxling utbröt och israelerna fick understöd av flygvapen, rapporterar Reuters. Bilder från platsen visar rester av palestiniernas fordon i en krater i sanden.
En israelisk soldat dödades.

ANDRA LÄSER