Aktivister försökte stoppa rysk koltransport till Helsingfors – polisen grep nio personer

Greenpeaces aktivister klättrade på tisdagsförmiddagen upp på konstruktioner i Sundholmens hamn i Helsingfors för att protestera mot koltransporter från Ryssland. Demonstrationen slutade med att polisen grep nio personer.

Greenpeace protesterade mot kol från Ryssland på Sundholmen under tisdag förmiddag.
05.04.2022 13:59 UPPDATERAD 05.04.2022 15:09
Gripandet skedde på tisdag förmiddag efter klockan nio uppger Helsingforspolisen på Twitter.
Enligt inlägget hade de misstänkta klättrat upp på konstruktioner i hamnen och fäst sig själva i dem. Räddningsverket hjälpte polisen att få ner en av aktivister de omkring tio aktivister som befann sig i hamnen.
De nio gripna aktivisterna misstänkts för brott mot offentlig frid eftersom de befann sig olovligt på området.

Greenpeace: "Sluta använda rysk fossil energi"

Aktivisterna från miljöorganisationen Greenpeace riktar sig till regeringen Marin och kräver ett omedelbart slut på användningen av rysk fossil energi och snabb övergång till ett fossilfritt samhälle.
"Det är groteskt att ett fullt kolfartyg kan anlända från Ryssland till Helsingfors dagen efter att det avslöjats att civila massmördats i Butja. Helsingfors stads energibolag Helen har meddelat för över en månad sedan att man ska sluta köpa rysk stenkol. Trots löftet har finansieringen av Putins krigsmaskineri fortsatt", säger Greenpeaceaktivisten Matti Liimatainen i ett pressmeddelande på Greenpeace webbplats.
Enligt Greenpeace lastades fartyget, som verkar under Maltas flagga, på söndagen i Ust-Luga vid Finska vikens östkust.
Energibolaget Helen uppgav på måndagen att en av de sista stenkolslasterna från Ryssland skulle anlända till Helsingfors på tisdagen. Energibolaget beslutade tidigare i år att sluta köpa rysk stenkol.
Många av EU:s medlemsländer är för tillfället beroende av rysk energi. Man har ändå kommit överens om att man vill fasa ut beroendet av rysk energi, bland annat olja och gas, senast 2027.

ANDRA LÄSER