Marins kvintett yngsta någonsin – "80-talisterna är vana att få saker gjorda"

När SDP:s Sanna Marin, 34, blir statsminister och om hon därefter partiordförande är fyra av fem partiledare i regeringen unga kvinnor födda i slutet av 1980-talet. –Det här är en generation som har helt egna värderingar, konstaterar forskare.

34-åriga Sanna Marin (t.h.) är ett år yngre än Ukrainas Oleksij Hontjaruk, 35, (ej på bild) som nu är världens yngsta sittande statsminister. Centerns Katri Kulmuni, 32, (t.v.) blir Finlands yngsta finansminister.
09.12.2019 17:16 UPPDATERAD 09.12.2019 20:59
Den äldre generationen på arbetsmarknaden kännetecknas för att vara väldigt arbetslojal. För dem är det viktigt med en bra lön och att kunna klättra i karriären.
– Så är det inte för generation Y. De bryr sig inte om hierarkier och karriärstegar, utan kan till exempel välja att fördjupa sig i ett ämne och bli experter på det, säger forskardoktorn Susanna Kultalahti vid Vasa universitet, som specialiserat sig på i den generation som nu håller på att ta makten i Finland.
Samtidigt är 80-talisterna vana att föra en annan sorts politik än de tidigare generationerna, vilket Kultalahti tror att kommer att synas i det framtida beslutsfattandet.

ANDRA LÄSER