Ny vändning för skolcentrum i Kyrkslätt – inget beslut före kommunalvalet?

Beslutet om att bygga ett nytt skolcentrum i Kyrkslätt står och stampar igen. Kommunstyrelsen vill ha fler uppgifter om kostnader för byggandet, som enligt uppskattningar skulle gå på drygt 43 miljoner euro.

Byggandet av ett nytt skolcentrum i Kyrkslätt står och stampar.
Niclas Lönnqvist
17.05.2021 07:49 UPPDATERAD 17.05.2021 10:10
På sitt senaste möte beslöt Kyrkslätts kommunstyrelse att remittera frågan om byggandet av det nya skolcentret som ska bestå av Winellska grundskolan, Prästgårdsbackens daghem, Gesterbyn koulu och Papinmäen koulu. Beslutet fattades med rösterna 7–6.
Det var kommunstyrelsens ordförande Timo Haapaniemi (Samlingspartiet) som föreslog en remittering med hänvisning till att de uppgifter som kommunstyrelsen efterlyst inte nått medlemmarna och att det inte finns en klar kostnadskalkyl för byggandet av det så kallade GWP-centret.
– Alla har vi en vilja att så snabbt som möjligt bygga friska och funktionella utrymmen för Winellska, Gesterbyn koulu och Papinmäen koulu. Utgångspunkten för diskussionerna är att Papinmäen koulu flyttar in i nya lokaler och deras nuvarande lokaler renoveras som en del av skolcentret. Också Prästgårdsbackens daghem skulle stanna i nuvarande lokaler som skulle utvidgas, säger Haapaniemi till Kirkkonummen Sanomat.
SFP:s Ulf Kjerin är medlem i kommunstyrelsen i Kyrkslätt. Arkivbild.
SFP:s kommunstyrelsemedlem Ulf Kjerin är besviken på den senaste vändningen. Nästa kommunstyrelsemöte är den 24 maj. Han beskriver beslutsprocessen som kaotisk.
– På finskspråkigt håll är man orolig över att elevprognoserna inte håller och att tomma väggar byggs. Det är förvånande hur det ständigt kommit fram nya spekuleringar och tankar kring byggandet av skolcentret när allt borde vara klappat och klart, säger Kjerin.
Han förhåller sig misstänksam till att frågan kommer upp på nytt före kommunalvalet. Vad ett nytt fullmäktige och nya politiska konstellationer får för konsekvenser för skolbygget vågar inte Kjerin tänka på.
– Viljan att ro projektet i hamn under den här valperioden är svag hos en del beslutsfattare. Det är oerhört frustrerande när varje möte om det nya skolcentret betyder en bordläggning, säger Kjerin.
Läs också: Föräldrar i Kyrkslätt: "Vi måste byta skola för barnen"

ANDRA LÄSER