Förening vill öppna privatskola i Bemböle och erbjuda utbildning enligt svensk utomhuspedagogik

Det anrika hundraåriga skolhuset i Bemböle i Esbo kan få nytt liv redan till hösten. Skolhuset har stått tomt i snart ett år, men nu planerar en lokal förening att öppna en privatskola. Man har ansökt om anordnartillstånd för utbildning enligt den pedagogiska inriktningen I Ur och Skur, som fokuserar på friluftsliv och miljökunskap.

Skolhuset i Bemböle i Esbo har stått tomt sedan början av juni 2022, då stadsstyrelsen i Esbo röstade för att skolan ska stängas. Inka Abrahamsson och Thelma Turku var två av de cirka femtio eleverna som gick i skolan och förskolan under dess sista läsår.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
12.03.2023 10:52 UPPDATERAD 15.03.2023 18:15
När Esbo stad för ett år sedan beslöt att lägga ner Bemböle skola var det ett hårt slag för de föräldrar vars barn gick i den lilla byskolan i närheten av Jorvs sjukhus. De beslöt att byns egen skola var värd att kämpa för, även efter att staden hade sagt sitt sista ord.
– Det har funnits en svenskspråkig skola här i 99 års tid. Vi tycker att det är synd att lägga ner en fungerande skola där barnen trivs, bara för att den är liten. Så vi föräldrar har grundat en förening med syfte att öppna en privatskola som tillämpar den svenska pedagogiken ”I ur och skur”, säger Bemböleföräldern Heidi Abrahamsson.
Föreningen Bemböle by och skola intresseförening har redan i augusti lämnat in en ansökan till Undervisnings- och kulturministeriet om tillstånd att få anordna grundskoleundervisning i årskurs 1–6. Det är ministeriet som beviljar anordnartillstånd för skolor.

ANDRA LÄSER