Kursslakt i SAS

Flygbolaget SAS aktie rasar på Stockholmsbörsen – minus 20 procent. En företagsrekonstruktion är oundviklig om man ska undvika konkurs, enligt en storbank.

Flygbolaget SAS rasar på Stockholmsbörsen.
Tobias Österberg/TT
16.02.2022 15:05
Kursturbulensen i flygbolaget SAS fortsätter, på onsdagen med en kraftig nedgång. Vid lunch var aktien den sämst presterande på listan för storföretag Large cap under tre gånger så stor handel som i genomsnitt den senaste tiden. Nedgången på omkring 20 procent gör att hela årets uppgång nu är raderad och de senaste tre åren som till stor del präglats av pandemin har inneburit en kursslakt på 80 procent.
Bakgrunden till dagens fall är en analys från norska storbanken DNB där man upprepat sin säljrekommendation för aktien och kapat riktkursen från en krona (cirka 10 cent) till 0,40 öre samtidigt som aktien nu handlas omkring 1:30 kronor.
Enligt DNB ser en rekonstruktion av bolaget ofrånkomlig ut om bolaget inte ska gå i konkurs. Bolaget har under pandemin tagit emot över 900 miljarder euro i ekonomiskt stöd från huvudägarna – den svenska och danska staten. Dessutom har man genom en rekapitalisering hösten 2020 fått ytterligare tillskott genom Wallenbergsstiftelserna.
SAS var tills alldeles nyligen ett av de bättre presterande bolagen på Stockholmsbörsen under 2022 när bolagets aktie steg i takt med att restriktioner och inresestopp har hävts. De senaste dagarna har man dock haft en rad motgångar. Bolaget drabbades av en strejk bland bagagehanterare på Köpenhamns flygplats vilket i sin tur orsakade en rad förseningar och inställda flyg.
Dessutom har man meddelat att rapporten för första kvartalet ska tidigareläggas till den 22 februari från ursprungliga 1 mars, något som från marknadshåll tolkats som att det kan komma ett betydande besked från företaget.

ANDRA LÄSER