Regeringen träffas på tisdag för att fatta beslut om eventuella begränsningar, allteftersom omikronvarianten av coronaviruset sprider sig. Sanna Marin (SDP) kommenterade coronaåtgärderna i intervjuprogrammet Statsministerns frågestund på Yle Radio Suomi.
– Vi kommer säkert att diskutera resebegränsningar, restaurangbegränsningar och mötesbegränsningar, säger Marin.
Social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru (SDP) har offentligt talat om att regeringen behöver använda den så kallade nödbromsen, alltså i högre grad ta över styrningen av regionala myndigheter. I praktiken skulle det kunna innebära till exempel beslut om att covidintyget inte längre duger för att undvika begränsningar. Marin säger ändå att alla begränsningar måste avvägas noggrant.
– Restaurangbegränsningar har till exempel gett resultat och kan användas innan regeringen tar till nödbromsen, säger Marin.
Marin lyfter samtidigt fram den tredje vaccindosen och en snabbare vaccinationstakt som den viktigaste åtgärden för att få bukt med situationen.
Vårdarvaccinering förkortar riksdagens jullov
Omikronläget har väckt oro om sjukvårdens kapacitet under julhelgen. Sanna Marin anser att den bästa metoden för att motverka eventuell personalbrist är att sjukvårdsdistrikten och kommunerna betalar skäliga lönetillägg.
– Staten står för alla direkta utgifter som pandemin orsakar och finansierar exempelvis tilläggspersonal om det krävs under julhelgen.
Regeringen har presenterat ett lagförslag som kräver att vårdare tar coronavaccin och i annat fall kan arbetsgivaren flytta personen till andra arbetsuppgifter. Den här veckan slog grundlagsutskottet fast att vaccinationskrav för vårdare inte handlar om vaccinationstvång. Marin säger att riksdagen lär samlas den 28 december för att fatta beslut om vaccinkravet.
Förlängt jullov
Sanna Marin säger att barn och unga kommer att beröras av restriktioner endast som en sista åtgärd, eftersom unga är i en särskilt utsatt situation. Distansundervisning är inte aktuellt i det här skedet.
– Möjligheten att skjuta upp skolstarten efter jullovet är ändå en annan fråga. Det handlar alltså inte om distansundervisning eller att minska undervisningen, men det är en möjlig åtgärd som har lyfts fram, säger Marin.
Marin tror att spridningen kan lugna ner sig en aning under julhelgen, då färre personer är i skolorna, på jobbet eller på hobbyer. När lovet tar slut finns risk för att spridningen tar fart igen. Enligt Marin är ett längre jullov en möjlighet att minska antalet kontakter under en tid och på så sätt bromsa spridningen.
ANDRA LÄSER

Åland
Viking Line reagerar på två texter i Nya Åland – drar in hela årets annonsering
09.06.2023 11:38

Sjukdomar och diagnoser
Lassi och Sara har dödlig muskelsjukdom som resten av Norden scannar nyfödda för – men inte Finland
10.06.2023 05:00


Helsingfors
Sambakarneval och maratonlopp rör till trafiken i Helsingfors centrum under lördagen – de här stadsdelarna påverkas
09.06.2023 10:45
