Polisen utreder rekordstor kopplerihärva

Tjeckiska medborgare misstänks för att ha bedrivit koppleri och varit hallick för 30 kvinnor runtom i Finland. De bedrev människohandel i praktiken i alla de större städerna.

Polisen samarbetar med tjeckiska myndigheter i den stora kopplerihärvan.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
25.01.2023 18:42
Helsingforspolisens människohandelsgrupp har blivit klar med en förundersökning om en rekordstor kopplerihärva där brotten skedde under åren 2017–2022.
Polisen samarbetade med tjeckiska myndigheter eftersom verksamheten skedde internationellt. De huvudmisstänkta är tjeckiska medborgare. Även största delen av offren kommer från Tjeckien. Bland de målsägande finns också medborgare från Slovakien, Ungern, Belarus, Kazakstan, Polen och Tyskland.
Den typiska tiden som de prostituerade arbetade i Finland var 2–3 veckor.
Omsättningen på den brottsliga verksamheten som pågick i Finland beräknas enligt polisen vara 1,3 miljoner euro, varav vinningen av brotten är 300 000 euro.
”Vi har kunnat identifiera över hundra prostituerade som har förbindelser med koppleriorganisationen. För Finlands del handlar det om tre misstänkta och 30 sexarbetare. Det verkliga antalet offer är sannolikt mycket större, eftersom verksamheten har pågått i så många år”, säger förundersökningsledare, kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen.
Enligt Kortelainen handlar det om den största kopplerihärvan som avslöjats i Finland.
Två av misstänkta med koppling till Finland arbetade från Tjeckien. Hallickarna kontrollerade sina offer via mobiler.

ANDRA LÄSER