”Folk är förkrossade och jätterädda” – brist på allt från blöjor till bröd i jordbävningsområden

Dödssiffran stiger efter måndagens jordbävningar i Turkiet och Syrien, och vissa av de drabbade områdena är fortfarande avskurna från omvärlden. – I drabbade områden är det totalkaos, de saknar precis allt, säger Isabella Rothberg, som befinner sig i Turkiet.

Isabella Rothberg befinner sig i det skalvdrabbade Turkiet. – Det är svårt att förklara för en femåring varför våningshus rasar ihop, säger hon om sitt barn.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
07.02.2023 20:53 UPPDATERAD 08.02.2023 07:56
Då marken skalv till under måndagsnatten låg HBL:s föräldralediga teaterredaktör Isabella Rothberg och sov med familjen hemma hos svärföräldrarna i Istanbul. Av den kraftiga jordbävningen i södra Turkiet kände de ingenting, och inte heller av den påföljande som skedde under dagen.
– Vi fick reda på vad som skett via medierna på morgonen. Det första jag gjorde var att stänga av svärfars och svärmors tv, det är svårt att förklara för en femåring varför våningshus rasar ihop, säger Rothberg.
Det första förödande jordskalvet hade en magnitud på 7,8, det andra något mindre. Under tisdagen har över 6 000 dödsfall och 20 000 skadade bekräftats, men farhågan är att dödssiffran kan stiga tre- eller fyrfalt då räddnings- och röjningsarbetet framskrider. Tusentals hus har rasat ihop och tiotusentals människor uppges ha blivit hemlösa.

ANDRA LÄSER