Anhörig vände sig till Akilov i rättegången

Sorg, skräck, maktlöshet, ilska, förtvivlan.Känslorna är starka i Stockholms tingsrätt när anhöriga till dödsoffren berättar om sina upplevelser. Pappan till en av de mördade vände sig direkt till terroråtalade Rakhmat Akilov.

Målsägarbiträdet Jessica Sandberg företräder anhöriga till två av dödsoffren. Arkivbild.
19.04.2018 17:01 UPPDATERAD 19.04.2018 17:02
– Du gjorde vad du kände att du måste göra, vilket jag hatar. Om du hade träffat NN (sonen) hade han varit stödjande och hjälpsam. Han hade lyssnat på dina åsikter och försökt att hjälpa dig att bättre komma in i det svenska samhället, sade pappan med adress Akilov.
– Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruktansvärt och oförlåtligt, fortsatte pappan till den 41-årige man som Akilov erkänt att han mördat på Drottninggatan den 7 april i fjol.
Akilov var visserligen, på begäran av den drabbades familj, inte i rättssalen, utan följer just dessa vittnesmål via länk från häktet.
Fadern hade dessförinnan beskrivit hur sonen hade en multikulturell uppväxt och var intresserad av andra människor oavsett deras tro, kultur eller hudfärg.

Själen rinner ur

På frågan om hur det kändes de första timmarna efter dådet, när han svävade i ovisshet om huruvida hans son och barnbarn levde, svarade fadern:
– Det är som om själen rinner ur en.
Dödsbeskedet beskriver han som något som han inte skulle önska någon.
– Det sägs att man lär sig att leva med det, men det kommer vi inte att göra.
41-åringens sista handling i livet var att rädda sin son undan Akilovs framrusande lastbil. Fadern beskriver hur han känner särskilt för sin svärdotter och barnen.

Kräver unikt skadestånd

Vittnesmålet är ett av flera hjärtskärande framträdanden i domstolen. I tre dagar ska efterlevande till dödsoffren framföra sina skadeståndskrav. Först ut var två vuxna söner till en kvinna som dödades, som i samma sal som Akilov beskrev hur de mottog dödsbeskedet och hur det kullkastat deras liv.
En av dem förklarade hur mammans död ständigt gör sig påmind – genom medierapporteringen, i konversationer med bekanta, i vardagen över huvud taget.
– Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sade en av sönerna.
De anhöriga väntas yrka på 150 000 kronor (cirka 14 400 euro) var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränkningsersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristbrottet hade som syfte att kränka även de närstående.

Akilov bestrider

Akilovs försvar bestrider den typen av yrkande och anser sig följa praxis. Flera anhörigas syskon anser också att de har rätt till ersättning med motiveringen att de hade en "särskilt närstående relation". Därför beskrevs hur den 41-årige mannens syskon ständigt umgåtts trots att de bodde i olika länder och hur de är varandras barns gudföräldrar.
Vanligtvis är det bara maka/make, föräldrar och barn som anses berättigade till skadestånd. Även detta bestrider försvaret, med hänvisning till praxis.
– Normalt sett har inte syskon som inte bor tillsammans rätt till sådan ersättning. Men när det gäller ersättning för efterlevande tycker jag att det är något av en skamfläck i den svenska rättvisan, att den ersättningen är så låg, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför förhandlingen.

Dådet

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.
Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen.
Den 30 januari 2018 lämnades stämningsansökan in mot Akilov. Han åtalades för terroristbrott och försök till terroristbrott genom mord på fem personer, mordförsök alternativt framkallande av fara för annan samt framkallande av fara gentemot totalt 149 personer. Efter att förhandlingen inleddes har några av fallen rörande mordförsök skrivits av.

ANDRA LÄSER